DELA

Testspela alla instrument!

Hur låter en trombon? Är det roligt att blåsa i en fagott?
De frågorna kan barn och unga få svar på om de den 19 april går till instrumentprovardagen i Ålands musikinstitut. (På bilden läraren Kjell Frisk och klarinetteleven Kira Schauman.)
Lärarkåren vid Ålands musikinstitut försöker på olika sätt nå ut till åländska barn och ungdomar för att värva nya elever. Ett sätt i vår är att bjuda in intresserade från sju år och uppåt till en eftermiddag i institutet då man får både lyssna på lite livemusik och testa alla olika instrument.
– Konkurrensen till gitarr-, piano-,s ång- och dansundervisningen är stor men vi utbildar ju i andra instrument också, konstaterar institutets rektor Siv Ekström.
Det finns instrument som barn och unga inte ens har hört talas om och dem vill lärarna på institutet gärna visa upp så att fler upptäcker dem.
Instrumentprovardagen är lördagen den 19 april. En månad senare, vecka 21 i maj, hålls inträdesproven till höstterminen.


Annan verksamhet
– Inträdesproven går ut på att att varje sökande träffar en eller flera lärare och får härma rytmer och melodier och kanske spela eller sjunga en låt beroende på till vilket område man söker, säger Ekström.
Målet med proven är att se efter om det finns tillräckligt stor grundmusikalitet att bygga vidare på. Men loppet är inte kört också om man inte skulle råka komma in. Musikinstitutet har då annan verksamhet att erbjuda, till exempel körsång.
Till inträdesproven bör man anmäla sig senast den 9 maj. Nytt för i år är att man också kan anmäla sig via internet, formulären läggs ut på www.ami.ax där man också hittar mera information om proven och om institutets verksamhet.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax