DELA

Teaterfolket bjuder på vårsoaré och workshop

En vårsoaré med kritiska glasögon men ändå väldigt roligt. Så karaktäriserar Christina Ljungberg den föreställning som Teaterfolket från Hedemora bjuder på när man kommer till Åland den 20 maj. Föreställningen med efterföljande workshop är gratis och öppen för alla intresserade. Lokal arrangör är DUV på Åland.
Teaterföreställningen och workshopen ingår i den inspirationsdag som De utvecklingsstördas väl och Teaterfolket genomför i Alandicas teatersal. Föreställningen ges kl. 10-11 och, efter lunch, följer workshopen mellan 13 och 15.


Alla välkomna
– Alla nyfikna – personer med utvecklingsstörning, personal, anhöriga och andra intresserade är välkomna välkomna att tillsammans med oss pröva på lekar och övningar. Samtidigt berättar vi hur vi jobbar fram våra föreställningar, skriver DUV i ett pressmeddelande.
Senast på måndag, den 17 april vill DUV:s kansli ha anmälningar på telefon 527 371 eller 527 372.


Christina från Åland
Teaterfolket är en grupp inom amatörteaterföreningen Humus i Hedemora där Christina Ljungberg är verksamhetsledare. Hon är född och uppvuxen på Åland men sedan länge verksam i Sverige där hon också gick i gymnasiet. Till vardags jobbar hon som alkohol- och drogbehandlare på Falu kommun.
– Jag är född i Geta och uppvuxen i Lumparland och spelade redan som ung teater på Furuborg, säger Christina.


Scener ur livet
Hon berättar att Teaterfolket är en teatergrupp för personer med funktionsnedsättning och att den vårsoaré som man nu spelar har tillkommit på initiativ av medlemmarna själva.
– Soarén består av olika korta scener framsprungna ur medlemmarnas vardag. Det kan till exempel handla om vad som händer om man blir kär i någon i personalen på ett boende, eller om hur det känns när man åker på ”länsdans” och måste åka hem tidigare eftersom personalen skall byta skifte. Ett dansnummer handlar om mediciner.
– Det mesta är gjort med kritiska glasögon men ändå väldigt roligt, säger Christina.
På workshopen berättar gruppen om hur man arbetar inom Teaterfolket.
– Teatern har ju sitt eget språk. Man lär sig efterhand och växer och blir bättre och bättre, säger Christina som också understryker att man riktar sig till såväl unga som vuxna.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax