DELA

Tapas istället för litterär supé

Det blir ingen trerätters supékväll vid vitdukade bord på årets litteraturdagar i Mariehamn i mars. Istället blir det avspänt mingel med åländska tapas på lördagkvällen.
– Vi har fått blandade reaktioner. En del saknar redan supén medan andra säger att de äntligen kan komma på lördagkvällens evenemang, säger projektledare Katarina Gäddnäs.
Annat nytt är ett seminarium på fredag förmiddag med temat läslust.
– Vi vill lyfta fram hur viktig litteraturen är för samhället i stort, inte bara fokusera på nya författarstjärnor.
Läsfärdigheten har gått ner både i Sverige och Finland och seminariet ska handla om hur man kan inspirera till läsning. Seminariet riktar sig till biblioteksanställda, lärare och alla litteraturintresserade. Föreläsare är Johanna Koljonen som varit med i den svenska litteraturutredningen, Huddingebibliotekarien Nina Frid som bland annat startat bokcirklar på nätet och fått Svenska Akademins biblioteksprissamt åländska Elspeth Randelin och Lina Antman som båda jobbar för att att öka läsintresset bland unga på Åland.
På fredagen blir det också prisutdelningsfest för Nordens Institut på Ålands (NIPÅ) skrivtävling för niondeklassarna, invigning av litteraturdagarna samt läslustkväll med Fred Forsell.
– Man kan kanske tycka att de båda kvällarna blir mer lika varandra nu men riktigt så är det inte. Fredagen är alkoholfri medan lördagkvällens program känns igen från supékvällarna och den har dessutom 18 års åldersgräns.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist