DELA

Tandtrollen tog plats på scenen

”Här i tänderna på Jan får vi godis hela dan.” Tandtrollen Karius och Baktus har funnit en mysig lya i en sexårig gosses oborstade tänder i den barnpjäs som just nu turnerar på Åland. (På bilden Johanna Casagrande och  Tove Qvarnström.)
Det är Åbo Svenska Teater och Teater Tandem, som i samarbete med Folkhälsan och kommunernas dagvård, står bakom föreställningen.
”Karius och Baktus” är en föreställning för dagisbarn och skolbarn i fritisåldern som bygger på Torbjörn Egnérs saga med samma namn. Egnér har ju skrivit mycket som går hem både som högläsning och som dramatiseringar för barn. ”Karius och Baktus” är inget undantag.
Den föreställning som nu är ute på turné har dramatiserats av Pekka Sonck på Åbo Svenska Teater och en annan ålänning, Arn-Henrik Blomqvist, står för regin.


Vill ha gooodis
I rollerna som Karius och Baktus återfinns Johanna Casagrande och Tove Qvickström. På ett mycket medryckande sätt gestaltar de tandtrollen som med slår sig ner bland sexåringens oborstade tänder och planerar inflyttningsfest med öppna dörrar och massor med gooodis.
– Karameller, lakrits och choklá, det är precis vad vi vill ha!
Inget xylitol, utan äkta socker skall det vara. Godis, wienerbröd, läsk och saft är vad tandtrollen suktar efter.
Man drömmer om att sova på ett moln av sockervadd.


Måste flytta!
Men sedan börjar andra moln, orosmoln, hopa sig. Jan får ont i tänderna när Karius och Baktus lever om och hans mamma tjatar om att han måste borsta sina tänder. Och så en morgon vaknar Karius och Baktus i en alldeles ren mun. Vad skall man göra nu?
– Inget morgonmål, ingen lunch, ingen middag, inget kvällsmål. Ingenting!
Der blir för tandtrollen att plocka i hop sitt pick och pack och dra vidare.


Fångar publiken
Det är förstås en föreställning som lätt kunde bli överpedagogisk, men Johanna Casagrande och Tove Qvickström gör allt med glimten i ögat och fångar oss i publiken. Ja, det är ibland nästan så att man kan känna lite sympati för trollen och sitter och hoppas att de skall lyckas hitta någon ny mysig lya när de måste flytta undan Jans tandborstande.
Ålandsturnén startade i Brändö i måndags. Ännu i dag spelar man i Mariehamn för att på torsdag och fredag gästas Hammarland och Finström. I slutet av april återkommer man till Åland och då får åtminstone Föglö och Saltvik besök.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: STEFAN ÖHBERG

stefan.ohberg@nyan.ax