DELA

Svenska mord går hem i hängmattan

På stadsbiblioteket är det full rulle trots den fortsatt varma och händelserika sommaren.
Nyan vill veta vad som gömmer sig i den åländska hängmattan och konstaterar att sannolikheten är stor att det är:
A. En deckare av en svensk kvinnlig författare.
B. En resehandbok.
Stadsbibliotekets besökare tycks enligt lånestatistiken vilja bort från det trygga Åland, både geografiskt och själsligt.
– Ålänningar läser mycket deckare och speciellt svenska deckare, det gäller året om, men lite mer av det blir det under sommaren, berättar inköpschef Peter Kåhre.
Också under årets evenemangstätaste månader lånas det flitigt i Marihamn.
– När hettan kom var det mindre folk i rörelse, men sedan gav de väl upp och börja låna i alla fall. Det är också mycket turister här som inte hittar till turistinformationen och hamnar här istället.


Söker sina rötter
Självhjälp och utvecklingspsykologi hör också till favoriterna och så den egna litteraturen. Speciellt sommarålänningar är flitiga besökare i Alandica-hörnet.
– Vi får väldigt mycket förfrågningar om Håkan Skogsjös böcker om åländska gårdar, också om kommuner som inte finns omskrivna. Jag gissar att det ofta är sommarålänningar som är intresserade av sina rötter. Men bland fackböckerna är resehandböckerna ändå de allra mest populära.
Bland de åländska författarna är Leo Löthman en klar favorit bland besökarna, berättar Kåhre. Kjell Ekströms nya biografi över Victor Westerholm är också väldigt efterfrågad just nu.


Sega detektiver
På barnsidan är utlåningen särskilt flitig under sommaren.
– Kanske föräldrarna behöver mer sysselsättning åt sina barn nu under semestern. Böckerna om Lasse-Majas detektivbyrå är fortfarande populära, men också mangan.
Av utlånen är det ändå dvd-filmerna som Kåhre poängterar mest. Av ungefär 1.000 inköpta filmer är över hälften ständigt utlånade. Allt som är inne ryms i hyllan.
– Svåra berättelser är lättare att ta till sig som film än genom att läsa boken. Vi har väldigt stort tryck på filmerna.


Förlagen påverkar
Peter Kåhre baserar sina inköp till biblioteket på listor från svenska företaget Bibliotekstjänst Ab (BTJ) och från dess finska dotterbolag BJT Finland. Företaget sammanställer recensioner och rekommendationer för svenska och finska utgivningen.
– Den finlandssvenska litteraturen får vi ha koll på själva genom tidningar och recensioner.
Recensionerna från BTJ ska vara neutrala, menar Kåhre, men när det gäller trender i bokbranchen beror mycket på de stora bokförlagens inflytande.


Generösa bidrag
Stadsbiblioteket är inte ett friexemplarsbibliotek vilket betyder att också den åländska litteraturen ska köpas in, och väljas ut.
– För Alandican får vi landskapsstöd. Vi köper oftast tre exemplar av den åländska litteraturen, varav ett går till arkivet. Av de populära författaren beställer vi sedan extra.
Stadsbiblioteket har en årsbudget på 103.000 euro för böcker och tryckta material och 25.000 för tidskrifter och dagstidningar. Dvd-skivor ingår i bokanslaget.
– Mariehamn är generös med mediaanslaget, speciellt om man jämför med svenska sidan.

Sara Othman