DELA

Svängig och värmande vinterjazz

Det var en smått förkyld Johanna Grüssner som framträdde med sin kvintett i vinterjazzen. Men hon gav ändå publiken i Alanicas foajé vad den behövde denna småkyliga fredagskväll i februari: En stund av svängig och värmande jazz. Kryddad med lite latinamerikanska rytmer.
Vad passade väl bättre än att inleda en session med pålitliga jazz standards med ”I Can’t Give You Anything but Love”. Under kvällen fick vi också höra sådant som ”Come Rain or Come Shine”, ”Save Your Love for Me” och ”I’m beginning to see the Light”. Lika väl satt Jobims sextiotals-bossa nova ”The Girl from Ipanema”.
Det är ett band med fina musikutövare som Johanna Grüssner samlat kring sig: Ulf Karlsson på gitarr, Fredrik Karlsson på bas, André Ferrari på trummor – och inte minst den eminente Klas Linquist på altsaxofon och klarinett.
När musiker verkligen finner samspelet blir musiken till glittrande samtal och kommuniaktion. I det här fallet framför allt i ett utbyte mellan Johanna Grüssner och Klas Lindquist, men där också de övriga i bandet mödolöst gick in och ut i den musikaliska konversationen.
En avspänd och njutbar musikstund, helt enkelt. Sådant som kunniga musiker kan åstadkomma.
Fredagskvällen session inleddes av norska PelbO, ett av vinnarbanden i fjolårets upplaga av Young Nordic Jazz Comets (Den andra vinnaren, isländska Reginfirra, ingår i lördagskvällens session.)
Efter Johanna Grüssner Quintet följde De tre vännerna & Jochum (som presenterades i fredagens Nyan) och kvällen avslutades av Guano Brothers med Dave Webb och Robert Zetterquist.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax