DELA

Sune och Bert ut på nya äventyr

Istället för vimmelfest blev det besök av Sunes och Berts skapare till årets femteklassare.
Frågan är om det inte var ännu lite roligare.
När skolbibliotekarie Elspeth Randelin på Ytternäs skola frågade femteklassare på Åland vilken författare de helst ville träffa fanns ingen tvekan. Alla ville träffa författarna till böckerna om Bert, Sune och Tuva-Lisa. Det är alltså Anders Jacobsson och Sören Olsson det gäller.
Deras böcker har blivit en del av uppväxten för flera generationer barn. 130 böcker har det blivit hittills, men det är långt ifrån slut på inspirationen. Jacobsson och Olsson skriver fortfarande några böcker om året om sina hjältar och hjältinnor.

Pris för bästa idé
Till Åland kommer de två författarna för att träffa vinnarna i en tävling om vem som kan komma på de bästa idéerna till nya upptåg med Sune och Bert. Fem elever i femman fick träffa Anders och Sören och prata Sune och Bert med de två som känner dem bäst.
– Det finns ju en fantastisk idérikedom i alla bidrag som vi fått. Nu vet vi vilka som kan ta över när vi lägger av, säger Anders Jacobsson.
Elspeth Randelin säger att det finns ett tydligt samband mellan läsande och skrivande.
– Jag märker att desto mer eleverna läser desto mer intresserade blir de av att skriva. Det här är ju också ett skäl till att litteraturdagarna inte får försvinna. Intresset för att skriva och läsa stimuleras av händelser kring litteraturen, enligt Randelin.
– Allting som kan göras för läsintressets skull är ju av godo. Alla knep är tillåtna, fortsätter Anders Jacobsson.
Läs mer i papperstidningen!

Erik Hallstensson