DELA

Succé för åländskt romansprojekt

Nordiska romanser i en dramatiserad föreställning med åländska sångelever har haft stormande framgång hos både svenska, finländska och europeiska sångpedagoger. Nu ges publiken på Åland en möjlighet att för första gången uppleva föreställningen som ges i Margaretagården i Mariehamn på fredag kväll. (På bilden, till höger, Catherine Frisk Grönberg som instuderat sångerna och Julia Westerberg som regisserat.)
Det började med att sångpedagogen Catherine Frisk Grönberg och regissören Julia Westerberg ställde samman en föreställning till de svenska och finländska sångpedagogförbundens möte på Åland i mars. De medverkande var nio av Catherine Frisk Grönbergs sångelever från musikinstitutet. Som ackompanjatör medverkade Marcus Boman, pianolärare och ackompanjatör vid musikinstitutet.


Blev inbjudna
Föreställningen slog genast an hos de församlade sångpedagogerna och ålänningarna inbjöds på stånde fot att göra ett reprisuppförande i samband med svenska sångpedagogförbundets kongress och jubileum på Lidingö den 11 oktober. Inbjudna där var också en lång rad representanter från olika länder i det Europeiska sångpedagogförbundet.
Tre av sångarna som var med i mars hade fått förhinder men andra kom med i stället. Marcus Boman fick också med kort varsel lämna återbud som ackompanjatör men även den saken löstes genom att Henrik Löwenmark, som bland annat är verksam som ackompanjatör vid Stockholms operastudio, ställde upp. För Johnny Ahlström som hade arbetsförhinder hoppade operasångaren Mikael Englund in.


Stående applåder
Också på Lidingö blev framträdandet en stor succé.
– Ja, det blev väldigt uppskattat och jag är så glad för elevernas skull. Det blev stående applåder och operasångarna Håkan Hagegård och Olle Persson var de första som reste sig upp. De som stod nära påstår att de hade tårar i ögonen. Efter föreställningen formligen öste man beröm över de duktiga eleverna, säger Catherine Frisk Grönberg.
Hon säger att det som bidrog till att det man framförde blev så uppskattat är att många i dag upplever att den nordiska romanssången är på väg att dö ut. Romanserna är viktiga i sångundervisningen men sjungs inte så mycket i andra sammanhang. Det ordnas inte romansaftnar på samma sätt som förr.
– Genom det vi gjorde visade vi på ett nytt sätt att använda romanserna, säger Catherine Frisk Grönberg.


Till musikhögskolan
Framträdandet på Lidingö resulterade också i att man fick en inbjudan av Eva Myrsten-Larson att den 13 november komma till musikhögskolan i Stockholm.
Petteri Salomaa, professor i operasång vid Sibeliusakademin håller under två dagar masterclassundervisning vid musikhögskolan och vill med hjälp av oss visa hur man kan använda romanser och inspirera till något liknande där.


Mycket kärlek
Också Julia Westerberg är glad över framgången.
– Det är roligt när det man gör blir väl emottaget, säger hon.
Hon berättar att hon från början fick ett urval på ett trettiotal romanser av Catherine Frisk Grönberg och hon var också med på hennes sånglektioner för att få ett grepp om sångerna och melodierna. På det urval som gjordes byggde hon sedan en fri dramatisering.
– Föreställningen handlar mycket om kärlek, om vårkänslor, om unga människor som är förälskade, om olycklig kärlek, men också om lycklig.
Julia Westerberg säger att hon försökt ge föreställningen tempo och att musiken är jättefin.
– Egentligen skulle jag hoppas att föreställningen kunde visas flera gånger på Åland än denna enda men jag hoppas verkligen att många skall ta sig tid att komma till Margaretagården på fredag kväll.


Stöd för projektet
Till den föreställning som gavs i Sverige i oktober reste de medverkande ungdomarna på egen bekostnad och så blir det också när de skall till musikhögskolan. Genom det inträde som tas vid konserten i Margaretagården kan man stöda romansprojektet.
– Men det viktigaste är att sångeleverna får möjlighet att ge föreställningen också för allmänheten här hemma på Åland, säger Catherine Frisk Grönberg.
Romansdramat, som räcker omkring 40 minuter, inleds kl. 19.30. Efteråt blir det kaffeservering.
De sångelever som medverkar är: Elina Granlund, Sofie Sundström, Jaana Lönnblad, Ida Löfman, Frida Söderdahl, Linn Sundblom, Sara Strandberg och Martin Lundberg. Därtill tenoren Mikael Englund och ackompanjatören Henrik Löwenmark.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax