DELA

Strandhugg med MK i Helsingfors

Som en del av programmet under Ålands landskapsdagar i Helsingfors höll Mariehamns Kvartetten sommarkonsert på Svenska Teatern på lördag kväll.

De runt 300 i publiken fick ta del av en experimentell konsert. För första gången i manskörens historia visades filmsekvenser på en skärm bakom kören. Kaj Forss och Kalle Wetterström är männen bakom idén. Och det fungerar riktigt bra. Särskilt i det första stycket Island, där publiken får se varma källor spruta vatten i takt med sången.
Mariehamns Kvartetten har övat på programmet sedan januari och det märks. Sångarna är samsjungna och säkra på sina stämmor. Säkert bidrar det faktum att det är många av de gamla favoriterna som sjungs den här kvällen.
Dirigenten Christian Juslin för sin kör med säker hand genom programmet, som väl bäst kan sammanfattas som en musikalisk resa med strandhugg på olika öar. Island, Åland och Ormsö är några ställen publiken tas med till under den drygt två timmar långa konserten.


Bäst piano
Kvällen inleds med Vinden drar i ett nytt arrangemang av Lars Sundblom. Kören glider in på en platta i golvet. Det är effektfullt och annorlunda. Den isländska folkvisan Timinn lidur är inte helt lättsjungen, men Mariehamns Kvartetten klarar den galant.
Kung Liljekonvalje av David Wikander låter en vacker tenor skymta fram, och rösten bär ända till bakersta raden innan den klingar av.
Att Aldrig bristande står på programmet är inte helt oväntat, då den närmast kan beskrivas som Mariehamns Kvartettens lystringssång.
Unga Frida Jansson som studerar på Kungliga musikhögskolan sjunger två sånger ackompanjerad av pianisten Folke Gräsbäck. Hon sjunger om att vilja glänsa på scen och visst gör hon det!
Att Mariehamns Kvartetten låter som bäst när medlemmarna tar sig tid att lyssna in varandra är föga förvånande. I stycken som Yesterday och When I´m sixty-four tar sånglädjen över, med följd att det inte låter lika bra som de lugnare styckena som sjungs piano.
Inspirerad av tenoren Dan Karlström som sjunger Torna a Surriente (Kom tillbaka till Surriente) kan publiken bara be: Kom tillbaka snart igen, Mariehamns Kvartetten!

Text och foto: ANNIKA KULLMAN