DELA
Foto: Mathilda Kull

Straffbar lathet i sommarteater

Föglö Sommarteater är tillbaka i Brandkårshuset i Degerby. Den här gången med ”Drummelbergs husdräng” under ledning av regissör Daniel Lindström.

Det må vara amatörteater, men det är amatörteater med kvalité.

Den unge husdrängen Niklas sliter varje dag och passar upp sin lata herre mjölnare Drummelberg och hans fisförnäma och bortskämda dotter Lova. Allt från att skura golv, knyta Lovas korsett och sätta på Drummelbergs stövlar får Niklas stå ut med dag in och dag ut – utan att få något tillbaka.

Men när Drummelberg ber Niklas sätta upp ett provocerande plakat utanför mjölnarens bostad fångas kungens uppmärksamhet. På plakatet står det hur välbärgad och lat mjölnaren är och att hans husdräng gör allt jobb åt honom. Det här förargar kungen, som hotar mjölnare Drummelberg med hängning.

Ut på scen kommer pjäsens huvudperson, husdrängen Niklas spelad av Emma Lindström. Man märker genast att Lindström är van att stå på scen och man dras med i pjäsens handling från start.

När mjölnare Drummelberg, spelad av Kaj Lybeck, kommer ut på scen höjs stämningen ytterligare. Lybeck har gått in i rollen som rik och lat mjölnare och sparar inte på krutet på scen.

Under den 45 minuter långa föreställningen blir det mycket skratt, även om berättelsen kan vara allvarlig.

Pjäsen spelas i brandkårshuset i Degerby ännu denna vecka på tisdag, onsdag och torsdag kl. 19.00

Läs mer i måndagens Nya Åland!