DELA

Storverk om våra historiska fyrar

”Ljuset till havs” är namnet på ett storverk om Finlands historiska fyrar som John Nurminens stiftelse gett ut. I verket presenteras en lång rad unika återfunna ritningar av fyrar, plus högklassiga nytagna bilder. (På bilden Märkets fyr på en bild ur boken.)

Det ligger mycket av symbolik i fyrar. Fyrar har använts som symboler för trygg vägledning, som räddande ljus i hotande mörker på stormigt hav, undan grynnor och blindskär.
I inledningen till boken ”Ljuset till havs” som handlar om Finlands historiska fyrar beskrivs fyrens metaforiska innebörd på följande sätt: ”I sinnebildernas värld är den pålitlighetens symbol, en vägvisare och en trygg handledare. Fyren stakar ut rätt väg i en värld, där människan på väg mot sin destination löper ständig risk att navigera fel bland livets alla grynnor.”

Läs hela recensionen i onsdagens Nyan.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Litteratur
”Ljuset till havs. Finlands fyrar 1753-1906”
Ny bok av Seppo Laurell (huvudförfattare). John Nurminens stiftelse 2009. Rikt illustrerad, 358 sidor i stort format. Text parallellt på finska och svenska. Översättning till svenskan: Pär-Henrik Sjöström.