DELA

Storsatsning med Salonen kan ges på Åland

Det finns en chans att världskände dirigenten Esa-Pekka Salonen och Sveriges Radios symfoniorkester och radiokören kommer till Mariehamn i augusti nästa år.
Man skulle då ge ett profant oratorium till 200-årsminnet av skilsmässan mellan Finland och Sverige. (Se även Lars Huldén kommentar i slutet av artikeln.)
Konserten i Mariehamn skulle ges inom ramen för den stora Östersjöfestival, som har Esa-Pekka Salonen som konstnärlig ledare.
Initiativtagare till musikprojektet är Mårten Fröjdö, verksam i företaget MacArena på Åland, och hans syster, regissören och skådespelerskan Ann-Cathrine Fröjdö i Österbotten.
Texten skrivs av författaren Lars Huldén och musiken komponeras av Kimmo Hakola. Samme kompositör, för övrigt, som gjorde musiken till den gångna sommarens opera om industrimagnaten Antti Ahlström i Norrmark som Arn-Henrik Blomqvist regisserade.


Möte i går
I går var Mårten Fröjdö i Stockholm för ett arbetsmöte med bland andra Mikael Tydén, vd för Berwaldhallen, Finlands ambassadör i Stockholm Alec Aalto och Per Unckel, landshövding i Stockholms län och ordförande för den svenska organisationen kring minnet av 1808-09 års händelser.
Mårten Fröjdö berättar att upprinnelsen till projektet ligger några år tillbaka i tiden. När Finlands nya ambassad i Stockholm invigdes år 2004 framfördes ett verk med text av Lars Huldén och musik av Tuomo Haapala. Ann-Cathrine Fröjdö medverkade i produktionen och redan då föddes tanken på att temat kunde utvecklas till någonting större.


Kontakt tidigare
Redan tidigare har det förekommit vissa kontakter mellan Östersjöfonden på Åland och Berwaldhallen kring möjligheten att förlägga någon konsert inom Östersjöfestivalen till Åland. Även om Östersjöfonden inte är involverad i det som nu förbereds så har man varit med och väckt ett intresse för Åland inom festivalorganisationen.
– Genom det nya kultur- och kongresshuset finns det nu dessutom helt nya förutsättningar för att ge en konsert på Åland, konstaterar Fröjdö.


Esa-Pekka i grupp
I den arbetsgrupp som arbetar med projektet sitter, utöver Mikael Thydén och Mikael Fröjdö också Esa-Pekka Salonen, Susanna Tommila från Hanaholmens kulturcentrum i Esbo samt Ann-Cathrine Fröjdö.
Enligt Mårten Fröjdö har Esa-Pekka Salonen ett positivt intresse för att ge en konsert på Åland. Aktuellt är också ett uppförande av verket i Helsingfors, liksom i Stockholm.


Vet inom en månad
Lars Huldén har arbetat vidare med librettot men har ännu inte kunnat ge kompositören Kimmo Hakola klartecken för arbetet med musiken.
– Vi måste först säkra de ekonomiska förutsättningarna. Det är ju ingen mening att komponera ett verk som det inte finns möjlighet att uppföra. Inom september bör vi ha fått klarhet om huruvida projektet är genomförbart eller inte, säger Fröjdö.
Några exakta ekonomiska kalkyler finns inte i dagsläget men en siffra som nämnts ligger kring 6-7 miljoner svenska kronor och här skulle då landskapsregeringen delta med omkring 50.000 euro.
– Vad det slutligen blir beror på hur förverkligandet ser ut, till exempel hur många solister som engageras, säger Fröjdö.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Djärva planer, säger Huldén

– Det är djärva planer och jag hoppas ju att de går i lås.
Det säger författaren Lars Huldén om det musikprojekt som Ann-Cathrine Fröjdö och Mårten Fröjdö tagit initiativ till.
Lars Huldén berättar att det verk han skrev texten till inför ambassadinvigningen i Stockholm år 2004 bar namnet ”Skiljas och mötas”. Musiken komponerades av Tuomo Haapala, mest känd som jazzmusiker.
– Det tar sin början på 1790-talet med de så kallade Anjalamännen som då arbetade för att skilja Finland från Sverige, något som ju sedan förverkligades år 1809. Jag förde berättelsen framåt till Sveriges och Finlands EU-inträde då länderna så att säga möttes igen.
Nu har han på Ann-Cathrine Fröjdös uppmaning skrivt till en andra akt som för handlingen framåt till våra dagar. Han blickar också in i framtiden.
Några religiösa anspelningar finns inte i verket men Huldén tycker ändå att det kan kallas oratorium eftersom det har oratoriets form med en berättare och solister samt orkester och kör. (jk)