DELA

Stickande möte med marthorna

Marthornas kunskap är underskattad.
Det menar den prisade designern Sofia Järnefelt som i onsdags besökte Ålands Marthadistrikts hemslöjdssektion för att få inspiration till sin nya kollektion.
Hon har belönats med det prestigefyllda designpriset Designer´s Nest och är på väg att bli magister i kläddesign. Man kanske skulle kunna tro att glappet mellan den unga modeskaparen Sofia Järnefelt och de åländska marthaföreningarna skulle vara stort, men icke.
Med en åländsk mormor har hon tillbringat många somrar på Vårdö och hennes nya kollektion tar sitt avstamp i berättelsen om Stormskärs Maja. När hon förra veckan träffade Ålands Marthadistrikts hemslöjdssektion blev det ett sprakande möte med ett gemensamt kunskapsutbyte och många skratt.
– Det marthorna kan som ingen lär oss i skolan är handarbete och textilhantverk, säger Sofia Järnefelt till Åland 24.
Efter ett par timmar tillsammans med Ålands marthaförenings hemslöjdssektion har Sofia Järnefelt fått ny kunskap om såväl det speciella Ålandsfåret som gamla nålmönster och den äldre tekniken att sömma av ull.
– Men det är inte så att jag ska hem och göra precis det som jag lär mig här. Jag samlar inspiration här som jag sedan använder för att skapa mitt eget uttryck, förklarar hon.
Är marthorna underskattade?
– Absolut! De borde få mycket mer uppmärksamhet. Allt de gör är så otroligt fint!


Arbetar med fördomar
Sofia Järnefelts kandidatarbete på konstindustriella högskolan i Helsingfors behandlade hennes relation till finlandssvenskheten. Det finns många fördomar mot finlandssvenskar, även om en del av dem till viss del stämmer, förklarar hon och det var något hon ville arbeta med i sin design.
– Att vara finlandssvensk är något man ofta hamnar att be om ursäkt för.
Men hur får man det att speglas i kläder?
– Det är som med all konstform. Det är något man kan se om man vill se det.


”Fiffiga”
Och de åländska marthorna tycks förtjusta i Sofias tidigare arbeten.
– De var ju riktigt fiffiga, säger Ålands marthadistrikts ordförande Ragny Eriksson.
Speciellt fascinerad är hon över hur Sofia vänt det som tidigare var ett misstag på en klänning till något att lyfta fram.
– Det var ju helt otroligt!
-Man kan ju använda allt möjligt i mode nu för tiden. Det är ju inte så att en blus är en blus som när man själv var ung, tillägger Ann-Britt Verho.


Tänka på äldre
Sol-Britt Kärkkäinen har ett önskemål till Sofia.
– Kan du tänka också på oss som är lite äldre när du gör mode?
– Jag tycker att bra kläddesign inte begränsar sig till en viss ålder, social status eller yrke utan det handlar om personlighet och identitet, svarar Sofia.
– Men lite längre klänningar kan du väl göra, frågar Sol-Britt Kärkkäinen och får ett skatt och ett ”kanske” till svar.
Att få dela med sig av sin kunskap är jätteroligt, tycker de åländska marthorna.
– Vi är jättestolta och glada över att en ung designer uppmärksammar oss och vill ha vår hjälp. Vi marthor är nog i tiden nu. Jag känner att vi har medvind, säger Ragny Eriksson.

Text och foto: