DELA

Steinby om det fantastiska Finland

Författaren och journalisten Ann-Gerd Steinby är i höst inte bara aktuell med sin bok om Anni Blomqvist.
Nu i oktober kom också hennes ”Fantastiska Finland”, skriven på uppdrag av Bilda förlag i Sverige. Bilda är ett förlag med rötter i folkbildningen och specialiserat på bland annat studiematerial och kunskapsböcker lämpliga för studiecirklar.
.

Men ”Fantastiska Finland” kan givetvis läsas av vem som helt som vill fördjupa sina kunskaper om Finland. I den rikt illustrerade boken målar Ann-Gerd Steinby med breda penseldrag en Finlandsbild som är lätt att ta till sig. Hon öppnar fönster mot såväl historia, som natur, kultur, näringsliv, politik och aktuell samhällsutveckling.
Den som deltar i en studiecirkel eller reser med den här boken som reselektyr får i lämpliga doser kunskap om Finland – och om Åland. I den geografiska genomgången av natur- och kulturlandskapet gör Steinby bland annat en resa längs Kungsvägen som inleds på Åland och bär fram till Östra Nyland och vidare mot östgränsen.
Geografiskt får därtill huvudstaden, Helsingfors, liksom den gamla huvudstaden, Åbo, gott om utrymme i både text och bild medan till exempel Österbotten behandlas ganska kortfattat


Språkupplysning
Frågan om hur det kommer sig att Finland har två officiella språk, finska och svenska är ju ständigt aktuell och vållar förvånansvärt mycket huvudbry på västra sidan av Ålands hav. Därför är det bra språkfrågan får sin belysning i boken. I kombination med de historiska avsnitten och kapitlet ”Böcker på två språk” ges läsaren här en god inblick i den finländska tvåspråkigheten.
Steinby skriver på ett journalistiskt rappt och lättillgängligt språk, vilket ytterligare förhöjer bokens läsvärde. Den kan nog också fungera utmärkt som present åt bekanta i Sverige som man önskar ge lite mera bakgrundskunskaper om deras märkliga grannland, Finland.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax