DELA

Stark roman i krigets skugga

Ny bok: Sten-Erik Abrahamsson: ”Stad i skugga”, PQR-kultur 2007, roman, 266 s. (Författaren i bild)
Med nyligen utkomna ”Stad i skugga” fullbordar Sten-Erik Abrahamsson sin romantrilogi med Mariehamnsmotiv. Det har gått tjugo år sedan svitens första del, ”Där fanns en stad”, utkom. I den boken speglar författaren den unga staden Mariehamn genom en sjömans- och formansfamilj medan tre starka kvinnor står i fokus i ”Stadens döttrar”, som kom 2003.
I ”Stad i skugga” möter vi på nytt mellandottern Ada ur den syskonskaran. Hon är nu mor till tre döttrar och till Sten, hennes och maken Alfred Anderssons enda son.
Vi kommer in i romanberättelsen i mitten av 1930-talet då man redan börjat kunna ana den skugga som kriget snart skall kasta också över Åland. Sten Andersson som inleder sin styrmansutbildning och hans fästmö Inga Lisa Boman, butiksbiträde i Lilla Andelshandeln, står i centrum. De skall inom kort gifta sig och bilda familj och få två barn, Folke och Kristin.


Krigstider
Snart anfalls Finland av Stalins Sovjetunionen som kommit överens med Hitlers Tyskland om vilka intressesfärer som hör till vem. Vinterkriget är ett faktum. Och efter drygt ett år av en fred med många osäkerhetstecken står så Finland i krig igen, i fortsättningskriget.
Efter ett försök att försörja sig i land som skogsarbetare går Sten ut igen och seglar snart svensk malm till tyska hamnar och kol till Finland, som så många andra sjöfarande vid denna tid under ständigt hot. Man kan bli utsatt för flyganfall, gå på minor eller träffas av torpeder.
För familjemedlemmar och andra anhöriga i land är dagar och nätter fyllda av oro. Man längtar efter brev från sjön med lugnande rader och fruktar för besked från redarna om att någonting hänt fartygen och deras besättningar.


Trovärdigt
Sten-Erik Abrahamsson lyckas mycket väl med att gestalta de personer som står i centrum i hans berättelse och de förhållanden som de levde under i dessa oroliga tider. Även den yttre ramen, småstaden Mariehamn, återges på ett trovärdigt sätt.
Att människan i oroliga tider tar vara på små stunder av lycka visar berättelsen. En dag på stranden vid Gröna udden eller Möckelö kan ge ljusa minnen att leva vidare på. Kärleken mellan romanens huvudpersoner Sten och Inga Lisa skildras ömsint och på ett sätt som känns äkta.


Dramatik
Bokens dramatiska höjdpunkt som fångar läsaren så att man inte riktigt märker hur sidor och kapitel flyter förbi är den Tysklandsresa med malm från Luleå där Stens tungt lastade ångare Hekla går på en mina utanför Rügen och snabbt sjunker.
Det är augusti 1942 och Hekla har kommit från sin konvoj redan på svenskt vatten och senare hållit en farlig kurs i utkanten av det vatten som skulle vara minsvept. Att snabbt nå hamn för att lossa och lasta ger ekonomiska fördelar. Sten Andersson hör till dem som omkommer i vågorna denna mörka augustinatt.
Pappans död är ett hårt slag för den unga familjen och sorgen sildras finstämt. Inga Lisas kamp för att få fotfäste och skapa trygghet för sig och barnen under de återstående krigsåren och första efterkrigsåren blir en berättelse om de förhållanden som präglade vardagen för många under dessa långa år av mörkläggning och ransonering. Att Inga Lisa lyckas få anställning som kassörska på Kino Teatern ger författaren goda möjligheter att förmedla tidens puls och stämningar.


Väcker tankar
Trots att romanberättelsen fokuserar på en enda familj så påminns man som läsare indirekt om alla de offer som kriget krävde också på Åland och man reflekterar osökt över hur mycket lidande och elände vår värld kunde ha besparats om inte maktgalna ledare störtat den i krig.
Stad i skugga utgör en stark avslutning av Sten-Erik Abrahamssons romansvit. Hans grepp att låta den unge faderlöse Folke i en vindsskrubb hitta och smygläsa pappans och mammans brev till varandra är välfunnet och tillför skildringen dynamik. Kanske kunde de avsnitten till och med ha varit fler.
Sammantaget formar sig Abrahamnssons romansvit till ett gott skönlitterärt komplement till Mariehamns historia.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax