DELA

Stadens rörelser blev deras koreografi

Femton unga åländska dansare har fått prova på att skapa en föreställning tillsammans med professionella dansare.
Resultatet blev ”STADEN” som visas i Alandicas foajé i kväll.
Carolina Bäckman och Anna Ehnberg, som båda är en del av danskollektivet Nomodaco i Umeå, leder de åländska ungdomarna från DunderDans och Ålands musikinstitut. Det hela handlar om att unga ska få en chans att testa hur det är att arbeta som professionella dansare.
– Det här är en del av ett större projekt som ska visas i Umeå i höst. Det är ett samarbete mellan oss, Mariehamn, Erica Dunder och Dansinfo Finland. Vi har haft en dialog med just Dansinfo Finland inför Kedja-festivalen, som pågår just nu i Mariehamn, och det är roligt att vi kan inkludera det dansliv som finns. De får pröva en annan dansform än vad de kanske är vana vid, och se hur det är att skapa koreografin själva, säger hon.

Workshopar
Förra veckan hölls workshopar i fem dagar, där föreställningen arbetades fram. De började med att första dagen gå ut på stan och studera hur människorna i Mariehamn rörde sig.
– Om du tittar på hur folk rör sig kan du se helheter och mönster som blir till en koreografi. Det skulle kunna vara intressant att se hur rörelser och stämningar skiljer sig åt i olika städer, säger Carolina Bäckman.
Sofie Eriksson, som är en av de unga dansarna som deltagit i workshoparna, säger att det handlar mycket om att överdriva rörelser och göra det subtila större.
– Sedan bygger man vidare en koreografi från det, säger hon.
Läs mer i papperstidningen!

Josefin Grunér