DELA

Språkforskaren på Österombacka

Enaresamiska, votiska, åländska dialekter, och en hel del annat. Språkforskaren Ida Toivonen har ett vitt arbetsfält.
Just nu är hon forskningsledig från sitt universitet i Ottawa i Kanada och jobbar med Ålandshemmet på Österombacka i Svartsmara som fästpunkt.
Ida Toivonen är född och uppvuxen i Finström Svartsmara men har nu i nästan tjugo år jobbat utomlands, i USA, på Nya Zeeland, och i Kanada. I familjen finns också de fyra barnen Thora. Isak, Alfred och Harald och barnens pappa Ash Asudeh, även han språkforskare.
Både Ida och Ash jobbar vid universitetet Carleton i Ottawa men Ash forskar just nu i Oxford i England. Barnen är med i Svartsmara och går i Källbo skola och Emkarby dagis.
Huset i Svartsmara byggde familjen för fem år sedan och på sikt kanske man kommer att bo ännu mera där. Med dagens datateknik är forskare inte så beroende av var i världen de finns. Men Ida Toivonen säger också att hon trivs mycket bra med sitt jobb på universitetet i Kanada och i höst återgår hon till sin undervisning och då måste hon vara stationerad där.
Vid Carleton har hon jobbat och forskat sedan 2006 men hann före det studera och arbeta både i USA och på Nya Zeeland. Doktorerade gjorde hon vid Stanford i Kalifornien på en avhandling som handlade om svenska verbpartiklar, småord och deras placering.

Många vet mycket
Att Ida Toivonen brinner för språkforskning är det lätt att bli övertygad om men hon påminner också om att det inte bara är språkforskare som sitter inne med kunskapen.
– Det är intressant hur mycket man vet om språk fast man inte vet om det, säger hon.
– Vi bara vet att det betyder olika saker om vi säger ”han tog hissen ner” eller ”han tog ner hissen”.
– Barn som kan ett språk vet ofta mycket mera om det än lingvister som jobbat länge med det.
Det att att det hela tiden finns nya saker att upptäcka, tycker hon är fascinerande.
Läs mer i papperstidningen!

Jan Kronholm