DELA

Somrig skiva med Johanna Grüssner

”Nu blir sommar” är titeln på en pinfärsk skiva med Johanna Grüssner och pianisten Mika Pohjola som samfundet Folkhälsan gett ut.
Insamlingskampanjen Majblomman som Folkhälsan har hand om fyller hundra år i år och firar bland annat genom att ge ut skivan och med att ordna fyra konserter, i Korsholm, Åbo, Helsingfors och Mariehamn, med Grüssner och Pohjola. Mika Pohjola, numera verksam i New York har också tidigare samarbetat med Johanna Grüssner – bland annat på skivan ”Moomin Voices”. ”Nu blir sommar” är också arrangerad, mixad och producerad i hans studio i New York.


Majblomssound
– Som skolpojke var Mika Pohjola själv en framgångsrik försäljare av majblommor och nu tyckte han att majblomman behövde ett musikaliskt sound och tog kontakt med Folkhälsan, berättar kampanjchef Margaretha Wildtgrube.
De 21 spåren på skivan utgörs av idel somriga visor med ord och toner av en hel rad kända visdiktare och kompositörer, bland dem Olle Adolphson, Lars Forsell, Tage Danielsson, Nils Ferlin, Evert Taube, Mikael Wiehe, Lill Lindfors, Lasse Mårtenson och Carl Michael Bellman.
– Till en del är det gamla inspelningar som Yle gav ut på skiva för ett antal år sedan. Den skivan är nu slutsåld och Mika har köpt tillbaka rättigheterna och mixat om inspelningarna. Dessutom ingår sådant som vi bandat in på egen hand, säger Johanna Grüssner som håller psalmerna ”Den blomstertid” och ”En vänlig grönskas rika prakt” som sina egna favoriter.


Kända visor
Bland vistitlarna märks älskade visor som ”Det gåtfulla folket”, ”Den blomstertid nu kommer”, ”Brevet från Lillan”, ”Nocturne”, ”Ska nya röster sjunga” och ”Fjäriln vingad”.
Konserterna med Johanna Grüssner och Mika Pohjola hålls i Korsholm den 25 april, i Åbo den 26 april, i Helsingfors den 27 april och i Mariehamn, i musikinstitutets lokaler, den 20 juni kl. 19.30. Biljetter till konserten i Mariehamn kan man boka via landskapsföreningen Folkhälsan på telefon 17430 och 17433 eller via e-post på adressen: fh.aland@folkhalsan.aland.fi.
– Sedan jag flyttade hem från New York har jag inte arbetat med Mika och konsertturnén blir därför något av en återförening, säger Johanna Grüssner.
Låtarna på ”Nu blir sommar” kan man också lyssna till genom att gå in på internetadressen: www.scandinavianmusic.net.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax