DELA

Sommarutställning med brobyggare i Eckerö

Sommarens stora utställning vid post- och tullhuset i Eckerö ”Brobyggarna”.
I utställningen ingår sex konstnärer, varav två stycken är helt nya. Utställningens syfte är att uppmärksamma att det i år är 25 år sedan konstföreningen Brobyggarna hade sin allra första utställning på posthuset.

Det var alltså sommaren 1985 som den första sommarkonsten ställdes ut i posthusets lokaler. Peter Winquist berättar:
– Det var Brobyggarna som grundade sommarkonsten på Åland. Och det var från start väldigt populärt. Alla aktiva åländska konstnärer deltog och detta höll i sig ända till mitten av nittiotalet, när vi gick miste om lokalen där vi ställde ut.


Inte orolig
I utställningen blandar man grafik med keramikskulpturer och målningar.
– Målsättningen med utställningen är inte att visa upp någon ny konst, utan att istället fokusera på mångfalden och att visa vårt eget uttryckssätt. Alla är sig själva, och det vi gör det gör vi bra, förklarar Peter.
Han är inte orolig över mottagandet, trots att konsten ställts ut tidigare.
– Den här utställningen besöks av cirka 20.000 personer varje sommar, varav endast några hundra är ålänningar. Därför blir det ändå något nytt för de flesta besökarna. Rikedomen är att man får sådan mångfald, och många olika ansikten. Det brukar jag få höra mycket av turisterna själva också, fortsätter han.


Nya brobyggare
Tidigare bestod Brobyggarna av konstnärerna Robert Hancock, Bror-Erik Elfsberg, Tage Wilén och Peter Winquist. Men inför sommarens utställning har sällskapet utökats med även Carolina Sundelin och Jonas Wilén.

Utställningen öppnas den 19.6 och pågår till 15.8.

Läs mera om den i dagens, fredagens, Nyan.

Madelen Holmström

madde.holmstrom@nyan.ax

Foto: Erkki Santamala