DELA
Foto: Jonas Edsvik

Soloframträdanden och gemenskap på musikinstitutet

Under fyra intensiva kursdagar har elva sångare övat med fokus på interpretation, scenframställning och sångröstens verktygslåda, framför allt solistiskt, under ledning av sångpedagogen Johanna Grüssner. I kväll är det dags för sångkursens avslutningskonsert på Ålands musikinstitut.

– Kursen är väldigt rolig, och det är så fin gemenskap, säger yngsta deltagaren Amira Scott.
När Nya Åland besöker Ålands musikinstitut är repetitionerna i full gång. Ackompanjerade av Thomas Törnheden på piano och under ledning av Johanna Grüssner stämmer deltagarna upp i ett traditionellt amerikanskt gospelstycke. Inspirationen och glädjen märks tydligt. Varje deltagare har också ett kortare solostycke, och mikrofonen går från hand till hand i ett jämnt tempo.

– Det är en traditionell afroamerikansk spirituell gospelsång från början, men med modernt arrangemang av gospelduon Mary Mary (de amerikanska systrarna Erica Atkins-Campbell och Trecina Atkins-Campbell, reds. anmärkning).

– Att jag valde just den beror på dels på sångtekniken, man får använda mycket ”bröströst” (det röstläget som vi använder då vi talar, reds. anm.) och flera av deltagarna som har sjungit mycket klassiskt får då öva på och lära sig att ”brösta” mer. Och gospel är överhuvudtaget en väldigt tacksam stil för en sådan här kort intensivkurs, det är mycket repetitioner i låtarna så deltagarna behöver inte memorera så väldigt mycket, berättar Grüssner.

Efter den gemensamma sången med solistiska inslag är det dags för deltagarna att ställa sig på scenen en och en, i ungefär en kvart var. De har själva valt vilka stycken de övar in och ska framföra på konserten i kväll. Johanna Grüssner står vid sidan av sångaren och ger råd, och ofta också entusiastiska och berömmande utrop.

– Bland det viktigaste är dynamiken och variationen. Man ska aldrig sjunga en sång från början till slut i samma ljudstyrka, utan dynamiken i framförandet superviktig för att musiken ska beröra och bli tagen på allvar.

– Ser du, nu gick han ner och då är det som att – wow, nu händer något, nu gör han något nytt, säger Grüssner då Niclas Lantz för tillfället går ner i ett lugnare, tystare stick i sin sång.

”Diversifierad grupp”

De elva kursdeltagarna har en blandad musikalisk bakgrund. Flera av dem är skolade inom den klassiska musiken, medan andra har sjungit mer pop och rock.

Yngve Nordberg har sjungit mycket också tidigare, men mera aktivt efter pensionen. Han sjunger sedan tidigare mycket visa och sjömansshanty, men är nu sugen på att testa att sjunga mer mot musikalhållet.

– Kursen är jättekul, Johanna är en så bra ledare och vi är en ganska diversifierad grupp – både åldersmässigt från ungdomar upp till mig, och med bakgrund i olika musikstilar.

Varför går du den här kursen?

– För att testa mig själv och utvecklas. Johanna vet och ser ju också hur man står, går och sjunger, man vet inte själv vilka tics man har. Och det är ju inte lätt att ställa sig framför en grupp sångare som kritiskt granskar dig, men det är ju mycket positiv kritik förstås.

Nordberg medverkar annars i Ålands projektkör som också leds av Johanna Grüssner.

– Vi sätter upp Elvis på Stallhalla i sommar, den 2 och 3 augusti. Det måste vi ju framhålla också, säger Nordberg med ett skratt.

Yngst av deltagarna är Amira Scott, som fyller 14 i år. Trots sin unga ålder har också hon hunnit skaffa sig en ganska gedigen erfarenhet. Hon är bland annat med i BelCanto och medverkade i uppsättningen av Sound of music på Alandica.

– Kursen är lärorik, och Johanna är jätteduktig.

Vilka är de största

utmaningarna?

– Det mest utmanande är att pröva på nya grejer som man inte gjort förut och ta sig an det.

Hur är det att sjunga solo?

– Jag har sjungit solo ganska mycket tidigare, men det är fortfarande lite nervöst. Men det fina är att det är sådan gemenskap i gruppen, alla sitter i samma båt och det är roligt att se både alla andras utveckling och sin egen.

Är din dröm att bli artist?

– Ja, det har det väl varit så länge jag kan minnas. Men jag sjunger i första hand för att det är kul, och gör det så länge jag tycker att det roligt. Jag vill bli bättre och utvecklas. Jag vill variera min röst och nu får jag göra det i de lugna låtarna.

I kväll klockan 19 bjuder man in till avslutningskonsert på Ålands musikinstitut med soloframträdanden av kursens elva deltagare. De ackompanjeras av Thomas Törnheden på piano, Jochum Juslin på gitarr och bas samt Markus Helander på trummor. Inträdet är gratis.