DELA

Snart kommer sista Harry Potter-boken

Den sista delen i tidernas boksuccé ges ut på lördag. En hel Harry Potter-värld håller andan.
Nyan bjuder i dag på Harry Potter-special. Nedräkningen kan börja.
Harry Potter har översatts till 63 språk och världen runt har bokhandlar tagit emot förhandsbeställningar på den sista och sjunde boken som ges ut på engelska nu på lördag.
– Vi har ungefär 50 förhandsbeställningar, säger Nia Wrede på Lisco bok och papper.
Det är ungefär lika många förhandsbeställningar som de hade till den sjätte boken som kom ut på engelska för två år sedan.
– Många av våra kunder är jättenyfikna på hur det skall gå. Det är också många som blir nyfikna på hela serien på grund av den mediala uppmärksamheten, så har det varit inför varje bok som släppts.


Lördag morgon
Mariehamns bokhandel har också ungefär 50 förhandsbeställningar medan Brita Fleege på Britas Bok och papper vill hålla antalet förhandsbeställningar hemligt.
– Jag brukar inte säga sånt, men många turister brukar komma in och köpa den samma dag den kommer ut.
Från och med lördag morgon finns den sjunde boken i de ålänska bokhandlarna. Många bokhandlar, till exempel i Stockholm, har nattöppet så att ivriga läsare kan få boken så fort som möjligt.
I samband med de mediajippon som har föregått de senaste böckernas premiärer, har en del bokhandlare börjat sälja sina exemplar av Harry Potter-böckerna innan premiären. De fallen har i Kanada gått så långt som till högsta domstolen.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax