DELA
Foto: <07_Bildrubrik>BOMARSUNDSTEGEL Alexandersteatern vid Boulevarden i Helsingfors är helt och hållet uppförd av tegel från Bomarsund. Fastigheten ägs i dag av Helsingfors stad.

Skulle ryssarna hämta tegel?

Två hembygdsforskare har kommit fram till en trovärdig förklaring till varför det var ryssar i Bomarsund 1877.

De skulle hämta tegel.
Nya Åland har skrivit om kortet med texten ”Ryssar vid Bomarsund 1877” som bjudits ut på auktionssajten Tradera och som såldes för 325 kronor.

Johan Granlund skriver så här:

”De uniformer som personerna har på det publicerade Bomarsundskortet från 1877 liknar väldigt mycket på den ryska marinens uniformer från 1864. I synnerhet mössorna är exakt likadana.

Som vi vet så utskeppades väldiga mängder tegel från Bomarsund ganska snart efter Bomarsunds fall och ett välkänt exempel är bygget av Uspenskijkatedralen i Helsingfors, vilken färdigställdes 1868.

Jag har i min blogg Granlundslada skrivit två artiklar i ärendet och finns under flikarna Bomarsundstegel. Dessa tegelleveranser assisterades av ryska marinens båtar och det mest troliga är att fotografiet härleds ifrån en sådan transport.

En annan monumental byggnad som murades av tegel från Bomarsund är den Ryska teatern eller Alexandersteatern i Helsingfors.”

Etnologen Conny Andersson har också engagerat sig i kortet och har hittat en notis från tidningen Morgonbladet den 23 februari 1877 som bekräftar Johan Granlunds teori.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!