DELA

Skrotig djurkonst i Johans trädgård

Johan Karlsson är konstnären som tar skräp från tippen och förvandlar det till vackra ljusstakar och trädgårdsprydnader. I helgen visade han upp sina alster i sin egen trädgård i Mariehamn.
Trollsländor med vingar av matknivar och prydnadsugglor gjorda av hästskor pryder ett träbord i Johan Karlssons trädgård i Östernäs. Flera nyfikna besökare botaniserar bland hans alster. Framförallt skulpturerna intresserar besökarna och det finns många av dem. Ett skelett gjort av skrot står vid trädgårdsgrinden och vakthundar i rostig metall håller ögonen på de som promenerar runt på gräsmattan denna soliga septembereftermiddag.
– Jag har lite tur. Industriell design och återvinning av material ligger rätt i tiden nu, så det är rätt tacksamt, säger Johan Karlsson.
Till vardags jobbar han på Holmbergs, vilket är passande om man gör skulpturer av skrot skämtar Johan Karlsson. När han inte jobbar eller har sina barn hemma står han mest nere i sin verkstad i källaren och svetsar.
– Det blir mycket djur som vanligt. Särskilt fåglar tycker jag är intressanta att göra. Kanske mest för att jag inte kan något om dem, säger han.
Och mycket fåglar finns det i den lilla skulpturparken. Prydnadsugglor gjorda av hästskor, en häger av plåt och en anmärkningsvärd skulptur föreställande två fåglar i ett grenverk.
– Den här är jag extra stolt över. Den är gjord av plåt och svetsrester och jag tycker den blev riktigt bra, säger Johan Karlsson.
Läs mer i Nyans stora bildreportage i morgondagens tidning!

Carin Karlsson

carin.karlsson@nyan.ax