DELA

Skriver om sjuttiotalet och litet till

– Alla har rätt att ge sin egen version men memoarer är aldrig objektiva.
Det säger Pär Stenbäck som nyligen kommit ut med memoarboken ”Kriser och katastrofer”. I går signerade Stenbäck, som också sitter i Ålands fredsinstituts styrelse, sin bok i Mariehamn.
Den tid som Pär Stenbäck ger sin egen version av i ”Kriser och katastrofer” är den tid som han själv satt i riksdagen för Svenska folkpartiet, en tid när han också hann vara undervisningsminister, utrikesminister och partiledare. Han bör alltså ha haft en god utsiktspunkt.
Trots att Stenbäck anser att memoarlitteratur aldrig kan vara helt objektiv så säger han om ”Kriser och katastrofer” att han med sin bakgrund som statsvetare ändå försökt skriva politisk historia.


Belyser sjuttiotalet
– Och det finns ju faktiskt inte så mycket skrivet om sjuttiotalets politik på svenska, konstaterar han när Nyan träffar honom på Lisco i Mariehamn.
I det avseendet kan boken också ge viktig information om Finland för läsare i Sverige.
– Det tyckte Ingvar Carlsson (tidgare socialdemokratisk partiledare) som jag diskuterade boken med på bokmässan i Göteborg och det samma anser också Bengt Westerberg (tidigare folkpartiledare).
Det som Stenbäck skriver om sin tid som generalsekreterare för Röda korset menar han också att behandlar frågor som det inte skrivits så mycket om tidigare.


”Valböcker”
På frågan om varför så många finländska politiker kommer ut med memoarer svarar Stenbäck att det kanske sist och slutligen inte är så många som gör det.
– Många av de böcker som politiker ger ut är valböcker. Inför arbetet med min bok gick jag igenom ett tjugotal och kunde konstatera att bara ett fåtal var memoarer i egentlig mening.
Bland dem som kommit med memoarer nämner han förra statsministern Paavo Lipponen som i höst kommit med en lika tjock bok som Stenbäcks. Lasse Lehtinen, tidigare socialdemokratisk riksdagsman och EU-parlamentariker nämner han bland sådana som skrivit insiktsfullt om sjuttiotalet.
Finns det då något som du inte kunnat skriva om, något som du utelämnat för att det varit för känsligt?
– Inga stora skandaler åtminstone – det förekom förresten inte så mycket skandaler under sjuttiotalet som under femtio- och sextiotalen – men visst finns det detaljer som kunde ha varit obehagliga för nulevande personer och som jag utelämnat. Eller som min hustru, som har god smak, censurerat.
– Du har blivit snäll på gamla dar var Christoffer Taxells kommentar efter att han läst boken.


”Exportkapacitet”
Pär Stenbäck är styrelseledamot i Ålands fredsinstitut och ordförande i kulturfonden Finland-Sverige och var i går inbjuden att hålla ett anförande vid en lunch på svenska generalkonsulatet.
Om medlemskapet i Fredsinstitutets styrelse sägare han:
– Jag tackade genast ja när Barbro Sundback ringde och frågade om jag var intresserad. jag har ju sysslat mycket med konfliktlösning och skall på måndag iväg på min trettonde resa till Mellanöstern.
Stenbäck säger att han tror på ”Ålandsmodellens exportkapacitet”, även om man inte kan tillämpa den direkt överallt utan måste ta hänsyn till regionala skillnader.
Därför hoppas han att Åland kunde vara mera utåtriktat än i dag, inte vara så insulärt och koncentrerat på de egna lokala problemen.
– Också i spänningsfältet mellan Finland och Sverige skulle Åland gärna få ta mera initiativ, menar Stenbäck.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax