DELA

Skriver både ledare och poesi

På lördagen deltog författaren och chefredaktören Göran Greider i litteraturdagarnas diskussion kring civil olydnad, mod och integritet. På söndagen höll han litterär predikan i S:t Görans kyrka på temat ”Var inte rädd”.
– Vad är det modigt att skriva om i dag, frågar Nyan honom.
Göran Greiders svar kommer utan tvekan:
– I grunden så tycker jag att det är mycket modigt att skriva om klassamhället och bristen på jämlikhet och våga utmana de största demonerna. Det är värt att ta strid när det gäller de ökande klassmotsättningarna, säger Greider.


Klyftorna ökar
Han hänvisar till att jämlikheten ökade och klyftorna minskade fram till början av åttiotalet, men sedan dess har det gått i motsatt riktning igen.
– Det finns statistik som visar att en verkställande direktör då tjänade sju gånger mer än en arbetare medan direktören i dag tjänar hela 41 gånger mer!


Inte regionalist
Men Greider, som lämnat Dagens Nyheter (som kändes som något slags stort statligt verk) för att jobba på lilla Dala Demokraten i Falun tycker också att man skall observera de ökande klyftorna mellan storstäderna och periferin.
– Men jag gillar ändå inte regionalismen, att regioner bryter sig ut. Nationalstaten är ändå en slags garanti för att fördelningen skall kunna bli möjligast jämn inom hela landet, säger Greider.
Bland sådant som bekymrar honom och som också har sin betydelse för samhällsutvecklingen är att de politiska partierna håller på att mista sin karaktär av folkrörelser.
– När det går så blir det en liten klick som styr, ungefär som i ledningen av ett storföretag, säger han.


Kattdikter
Du är både poet och chefredaktör. Vad kan du påverka mera med, dina ledare eller dina dikter?

– Jag brukar ju publicera dikter också på ledarsidan. Vid det här laget har jag väl haft mer än tusen kattdikter där, säger han med ett milt leende.
Om dikterna är viktigare än ledarna blir oklart men han får i varje fall respons också på dikterna.
– Folk hör av sig.


Kyrkpremiär
Nyan träffar Greider på lördagen och på söndagen skall han för första gången predika i kyrkan.
– Jag är ju kristen men skyltar inte med det. Det är mera en privatsak men jag gillar kyrkor och går nog också i kyrkan fast det inte blir så regelbundet, säger han.
I sin predikan i S:t Görans skulle han utgå från dagens text, det var ju Marie bebådelsedag. En tacksam utgångspunkt, tyckte han.


Jesus radikal
Bibeln betecknar han som en fantastisk bok
– Evangelierna är en av de viktiga källorna de socialistiska rörelserna och Jesus själv var ju en radikal person. Tänk bara hur han drev ut månglarna ur templet, hur han vågade sätta sig upp mot romarna, säger Greider.
Du har skrivit om hur du lyssnar på musik när du städar. Är det så fortfarande?
– Javisst och nu finns ju i-poden dessutom. Det underlättar.
Haydn var din favoritstädmusik.
– Haydn är bra. Och kammarmusik överhuvudtaget, om man bara lyssnar på den med tillräckligt hög volym.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax