DELA

Skrev historisk deckare i Bomarsunds skugga

”Guld i blodet” är titeln på en pinfärsk deckare med stark åländska anknytning.
Mikael Paasikivi, småföretagare i Stockholm och sommarålänning, debuterar med en historisk deckare där Bomarsund spelar en viktig roll.
Låter författarens namn bekant? Inte utan orsak, Hans farfars far var president J.K. Paasikivi.
”Guld i Blodet” kallar Mikael Paasikivi sin debutdeckare, utgiven på det egna nystartade Högspänningsförlaget. Boken är en historisk deckare som dels utspelar sig vid tiden för Krimkriget och anfallet på Bomarsunds fästning, dels i nutid. På Åland där kriminalkommissarie Ulla Johansson vid Mariehamnspolisen gör sitt bästa för att reda ut några våldsamma mord som visar sig ha koppling både till varandra och till händelser som utspelades i Bomarsundskrigets skugga.
Bokens titel syftar på en last guld som konspirerande officerare i Sverige skulle smuggla till Bomarsund för att de ville alliera Sverige med stormakten Ryssland, men titeln syftar också på vad guldfeber kan åstadkomma när girigheten griper tag i någon.


Stuga på Vårdö
Mikael Paasikivi säger att han framför allt velat skriva en spännande bok och att han valt att förlägga handlingen till Åland på grund av dess position som utpost i Östersjön.
– Om slaget skulle ha slutat annorlunda och Ryssland behållit Bomarsund så skulle kartan ha sett annorlunda ut, konstaterar han.
Att han skriver om Åland hänger också samman med att han ända sedan han var barn på sextiotalet har vistats mycket på Åland.
– Min far köpte en stuga i Vårdö Mickelsö tidigt på sextiotalet och sedan dess har jag varit här varje sommar och också andra tider.


Farfars far president
Mikael Paasikivi är född i Helsingfors men redan då bodde familjen i Stockholm där pappan Juhani var läkare.
– Min farfar, Jussi, som var officer i luftvärnet i Helsingfors stupade i kriget. Hans fru kom från Sverige och i de oroliga tider som rådde flyttade hon med sin son Juhani tillbaka dit.
Mikaels farfars far var J.K. Paasikivi (1870-1956), känd finländska statsman och president.


Historieintresse
Juhani Paasikivi, som gick bort för några år sedan, var mycket historiskt intresserad och forskade bland annat kring Bomarsund och de finländska soldater som efter fästningens fall fördes i fångeskap till England.
Mikael erkänner att faderns vurm för historia och för Bomarsund smittat av sig också på honom.


Skall bli serie
Tanken är att hans bok skall följas av andra. Även de deckare med historiska anknytning till Åland.
– Jag är redan halvvägs med den andra som har 1940-talet, med krigsåren, som historiska klangbotten.
Kriminalkommissarie Ulla Johansson är en fiktiv person i en fiktiv skildring, men Mikael Paasikivi säger att han nog till en del inspirerats av en kommissarie som han läst om i åländska medier.
Från och med i dag finns hans bok i handeln och han är lite spänd på mottagandet.
– Jag hoppas ju förstås att den skall bli väl mottagen men är glad över respons överhuvudtaget, säger han.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax