DELA

Skratt och allvar med Teterfolket

Vilken spelglädje, vilken gestaltningsförmåga! Teaterfolket från Hedemora, som spelade upp i Alandica i går, drog ned massor med applåder. Vårsoarén – nu kallad ”Vår Ålandssoaré – bjöd på uppsluppna nummer men ofta fanns ett djupt allvar i botten.
Som Nyan tidigare har berättat är Teaterfolket i Hedemora en teatergrupp vars medlemmar har någon form av funktionsnedsättning. Teaterfolket verkar inom amatörteaterföreningen Humus där Christina Ljungberg, uppvuxen på Åland är verksamhetsledare. Christina är också aktiv med ledaruppgifter i Teaterfolket. Gruppen, som stöds av Studiefrämjandet i Sverige, har funnits i tolv år redan och hunnit avverka åtskilliga uppsättningar. Nu spelar man en vårsoaré med tretton korta scener, ett slags revy med mycket sång, musik och dans.


Påhittigt
Den föreställning som man ger är fylld av påhittiga nummer. Redan från start fångar man publiken med ”Dosett menuette”, där man dansar menuett med medicindosetter som rytminstrument. Anslående är också ”Flyttkarusellen” där hela gruppen dansar med resväskor och illustrerar hur det är att bryta upp och flytta runt.
I ”Vän och ovän” tas mobbningsproblematiken upp och i flera nummer, som i ”Får man bli kär i vem man vill” tangeras kärlek och känslor, här frågan om man får bli kär i någon ur personalen.
Demokrati och självbestämmande åskådliggörs på ett utmärkt sätt i ”Länsdans” där gruppen inte får dansa hur länge man vill eftersom den personal som skall hämta hem dansarna har sina fasta arbetstider.
Dansen, sången, gestaltningsförmågan, det oförvägna utspelet, allt slår an på publiken när teaterfolket kommer i gång och får upp tempot. Än en gång blir man varse skådespelandets förlösande förmåga. Gruppen är väl värd sina rosorna från lokala arrangören DUV på Åland och publikens uppksattande applåder.


Mycket givande
Efter föreställningen träffar jag Kristina Hansen som varit aktiv i DUV sedan starten och hon är, liksom många andra, uppfylld av föreställningen.
– Det här var väldigt givande. Det här har jag väntat länge på och jag hoppas verkligen att man inom DUV på Åland kunde komma i gång med något liknande, säger hon.


”Kan om man vill”
Bodil Ehn, lärare på folkhögskolans skapande linje, har kommit med en stor grupp elever från folkhögskolan.
– Det var jättefint. Man bli både rörd och glad. Det var underbart att se vilken spelglädje skådespelarna gav uttryck för. Här gav man allt och jag hoppas att också våra elever ser hur mycket man kan åstadkomma om man bara vill.
På eftermiddagen fortsatte Teaterfolket och DUV med en workshop där alla intresserade kunde lära sig mer om skapande teater.


På scenen:
Med på scenen i ”Vår Ålandssoaré” var: Christina Ljungberg, Danile Pilawa, Mårten Kronberg. Johan Brodin, Karin Erika Johansson, Mari Axstål, Ola Eriksson, Sofia Andersson, Sofia Axstål-Lindé, Stephan Mannerstedt och Tomas Gustavsson. För musiken stod Calle Johansson och för tekniken Niklas Röstlund. Producent var Ann-Christine Östholm från Studiefrämjandet.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax