DELA

Skottskt utbyte i Kakelhallen

Isle of Lewis utanför Skottland och Åland utanför Finland. Båda öar är geografiskt isolerade, men inte kulturellt. Det säger Jon Macleod, en av de brittiska utbyteskonstnärerna som en månad framåt ställer ut sina skapelser på Kakelhallen i Mariehamn. (På bilden från vänster: Joe Mahoney, Moira Maclean, Ian Stephen och Jon Macleod.)
Galleri Kakelhallen har utländskt besök. Tre britter och en irländare har kommit till Åland från Isle of Lewis i Skottland och nu ställer de ut sina kreationer för allmänheten. Anledningen är ett utbyte mellan konstnärer i Finland och Storbritannien som startade innan 2006.
”Domestic schamanism” är namnet på utställningen och syftar till en inhemsk schamanism, men inte fullt ut den spiritualitet ordet associeras med.
– Det är inte exotiskt eller främmande, utan det handlar om förvandlingen och ritualerna i det privata, säger Jon Macleod.


Fascinerad av Stig Jantonen
Jon Macleod har tidigare intresserat sig för historier om Stig Jaatinen, geografiprofessor i Helsingfors med sommarviste i Vårdö skärgård, som gästade ön Lewis på 1950-talet för att lära sig mer om det lokala hantverket och livet på Yttre Hebriderna. Nu är det andra gången han besöker Åland i konstnärssyfte.
Med sig denna gång har han Ian Stephen, Joe Mahony, Moira Maclean och regissören Roddy Murray.
Moira Maclean höll i går som bäst på att sätta upp sina tapetfragment, vilka alla berättar sin historia.


Tapetsjöröveri
– De är tagna från fallfärdiga och övergivna hus, säger hon.
Hon kallar sitt verk ”Wallpaper piracy”.
– Jag har inte bett om att få stiga in och ta dem, utan de är nedrivna utan lov. Varför? För att det är då det blir på riktigt. Det är en sorts sorglig vildhet, tapetsjöröveri. Det är en hyllning till alla liv och val.


Utställning på Isle of Lewis
I juni 2008 åkte en grupp av finländska konstnärer till Isle of Lewis där de hade en utställning på Galleri An Lanntair. Med under exhibitionen var Santeri Tuori, Satu Kiljunen, Pive Toivonen och Vesa-Pekka Rannikko.
De brittiska konstnärerna åker hem i kväll men utställningen varar till och med 27 juni.
Som en röd tråd genom utställningen går den gemensamma faktor som ålänningar och ön Lewis-invånare har. Roddy Murray skriver att:
”Termen trångsynt har även betydelsen ”ö” eller ”ö-liknande” på engelska och är ofta förknippat med att vara isolerad, avskild och småstadsaktig. … En ö kan vara en smältdegel för olika trossystem men också för idéer. Öar har på så vis mycket gemensamt. Sättet att vara är det som liknar mest.”
– Vi är båda geografiskt isolerade. Men inte kulturellt, tillägger Jon Macleod.
Utställningen pågår till 27 juni.

CECILIA LINDVALL



Foto: STEFAN ÖHBERG