DELA

Skolmusik – större än öspel och vinter-os

Vad är större än öspelen, större än vinter-os? Ja, till exempel Skolmusik 2010 som kör i gång på Åland om en vecka.
Evenemanget samlar kring 4.500 deltagare från alla delar av Svenskfinland. Inemot 3.000 kommer bortifrån. (På bilden från vänster: Gunilla G. Nordlund, Krister Norrgrann, Sara Kemetter och Annika Pensar.)
Skolmusik 2010 är evenemanget som i stället för meddelanden om grupper som uteblir har fått tänja gränserna för vad man mäktar ta emot. När skolor tagit kontakt har det varit för att anmäla ytterligare någon som vill följa med till Åland.


Större än öspelen
Det var när projektledarna och de åländska medlemmarna i ledningsgruppen höll presskonferens i går som Krister Norrgrann gjorde jämförelsen med öspelen och vinter-os.
– Öspelen hade senast 3.600 deltagare och vinter-os i Vancouver 3.000 deltagare. Skolmusik har just nu 4.380 anmälda och med de åländska ettor och tvåor som deltar för att bereda rum för övernattande i skolorna blir vi omkring 4.500.
Alla åländska skolor har deltagare med, 1.300-1.400 elever.
Skolmusik, som ordnas av de ungas musikförbund i Svenskfinland, Dunk, har regelbundet ordnats på olika orter sedan början av 1990-talet. Senast som Åland var värd för evenemanget var 1997. Lokal samarbetspartner är Ålands sång- och musikförbund.


Liggunderlag gäller
Det stora intresset för att komma till Åland gläder organisatörerna men har förstås också gett en del huvudbry. I Mariehamn och en stor del av fasta Åland använder man skolor och idrottshallar för inkvartering.
– Vi har inte velat säga nej till någon utan försökt fixa rum för alla. Men vi har fått meddela att man inte skall ta några stora uppblåsbara madrasser med sig. Det är liggunderlag som gäller om alla skall få rum, säger Krister Norrgrann.
Till all lycka kommer 1.800-1.900 deltagare med egna bussar till Åland vilket gjort det möjligt att ordna inkvartering också utanför Mariehamn.
Bespisningen ordnas i tre skolor i Mariehamn: Ytternäs, Övernäs och Strandnäs.


Mycket för allmänheten
Skolmusik bjuder också på en hel rad med konserter som allmänheten kan vara med på, berättar Birgitta Bergman-Jansson.
n Redan på inledningsdagens kväll, onsdagen den 5 maj, kan man till exempel gå på konserten ”I sagans värld” på Alandica med Johanna Grüssner och ett band med bland andra saxofonisten Klas Lindquist som senast besökte Mariehamn under årets vinterjazz.
n På torsdag, den 6 maj, är det konsert med ”Trio Trams” ledd av Dan Bornemark i Alandica. ”Som tårta, fast musik”, beskrivs Trams som gör spännande musik för barn och unga.
n Öppna för allmänheten är också de två festkonserter som hålls i Islandia på fredag, den 7 maj, och den avslutningsfest som sedan följer på Mariepark.
n På lördag den 8 maj ges en kammarkonsert i S:t Görans kyrka med musikinstitutets kammarorkester och Uppsala musikskolas kammarorkester.
n Varje dag bjuds det också på öppna konserter på Torgscenen i Mariehamn.


Utlovar något extra
Sara Kemetter, som tillsammans med Annika Pensar, planerat programmet för festkonserterna utlovar något alldeles extra med saga och fantasy som tema.
– Redan när publiken kommer leds den in i sagans värld. Vi har satsat mycket både på det visuella och auditiva, på ljud och ljus, säger hon och lovar att konserterna skall bli en verklig upplevelse.
Åland 24 är också med och gör liveprojektioner.
Efter konserterna i Islandia blir det på sagotema festtåg med hästar från Sleipner i spetsen till Mariepark.


Workshopar
För deltagarna i Skolmusik finns det också egna konserter med musikmosaik där så många grupper som möjligt har möjlighet att delta.
– Intresset är stort, många grupper vill uppträda, säger Gunilla G. Nordlund.
Många vill också vara med på de workshopar som evenemanget bjuder på. Nordlund har en lista på hela 26 olika musikverkstäder med allt från Åländsk folkmusik till bugg och breakdance.


Många ställer upp
Alla i arrangörsgruppen är tacksamma över att så många frivilliga ställt sig till förfogande för att man skall kunna genomföra evenemanget. Ekonomiskt stöd har man från landskapet, olika fonder och sponsrande företag.
– Vill fler frivilliga ännu ställa sig till förfogande så behöver vi lite fler ordningsvakter vid avslutningsfesten i Mariepark, säger Annika Pensar.
Något stökigt evenemang skall dock varken avslutningsfesten eller Skolmusik 2010 i övrigt bli. Alla arrangemang är alkoholfria.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax