DELA

Skarpans stadsfirar med sju konstnärer

Galleri Skarpans deltar i firandet av Mariehamns 150-årsjubileum genom en utställning, betitlad ”Min Stad – 150 år”.
De deltagande konstnärerna är Kjell Andersen, Ann-Britt Eriksson, Erica Pettersson, Nanna Sjöström, Anna Sundblom, Olle Törnqvist och Folke Wickström.
Deras anknytning till Mariehamn varierar. Några har kommit till staden från andra håll, andra är födda och uppvuxna i den. Det visar sig att de konstnärliga blickarna på Mariehamn varierar minst lika mycket.

Generationernas uttryck
Utställningens spännvidd omfattar också generationer. De utställande konstnärerna är allt från pensionsåldern till åttiotalister. Det märks också i hur man valt att uttrycka sig. Erica Pettersson, född 1982, målar i olja, men i en samtida stil med ett surrealistiskt anslag. De äldre målarna verkar föredra en mer realistisk stil.
– Jag tar fasta på arkitekturen. Jag vill plocka fram byggnader som hamnat i skymundan och anses fula. Jag tyckte också själv att byggnaderna var fula när jag var yngre. Nu gillar jag att måla dem. Jag målar ofta stora rena ytor, och den här arkitekturen har ofta stora tomma ytor, säger Pettersson.
Hennes målningar befolkas av svartvita djur och människor som kontrasteras mot välkända Mariehamnsbyggnader.
– Precis som människorna på bilderna kan arkitekturen också bli svartvit när den faller i glömska, fortsätter Pettersson.
Utställningen pågår till den tredje september. Alla är välkomna på vernissage i dag torsdag klockan 18-20.
Läs mer i papperstidningen!

Erik Hallstensson