DELA

Skarpa kontraster när Joel möter Georg

Joel möter Georg bjuder på ett intensivt möte ”två diktarbröder emellan”.
I publiken finns Georgs son Jan Kåhre. Han har bara ett klagomål. Georgs käpp saknas.
I fredags var det premiärvisning för Teater Alandicas Georg möter Joel. Pjäsen är regisserad av Robert Liewendahl och författad av Jonnie Listherby.
Den lyckas till belåtenhet skildra kontrasten mellan två av Ålands mest framstående ordkonstnärer. Den excentriske Joel Petterson skildras av Jonas Danielsson och den mer återhållsamme Georg Kåhre görs av Petter Lobråten.
Pjäsen startar i lugn takt då Joel Petterson målar på restaurang Miramar, men eskalerar fort i tempo då han, besviken på publiken, i missmod rusar genom Esplanaden i natten och råkar springa på Georg Kåhre, som sitter på en bänk med sin anteckningsbok och söker inspiration. Här inleds en intensiv och passionerad dialog.
Intresset för ordet håller dem samman. De vill båda framhäva sin litterära förmåga för den andre, men har olika tillvägagångssätt. Joel Petterson hoppar runt vid bänken och står upp på den då han inlevelsefullt berättar sina känsloladdade historier från vardagslivet. Till hans förtret vill också Kåhre få taltur och bryter in med diktpassager som tangerar känslan i Joels berättelse.
Kontrasten är skarp både på personlig och litterär nivå. Den fängslar publiken i den lilla salen i Alandica och skänker stor dynamik till framförandet.
Läs mer i papperstidningen!

Frans Jansson