DELA

Skärgårdsunga gör film under Ålandsläger

Filmprojektet Yo!BaNa för barn och unga i europeiska skärgårdsregioner går mot sitt slut.
Inkommande vecka hålls ett sista storläger här på Åland och totalt 140 barn, unga och lärare samlas och producerar film, diskuterar och workshoppar om film i skolundervisningen.
– Det här blir det absolut största lägret under de dryga två år projektet pågått, säger projektledare Arn-Henrik Blomqvist.
Unga och lärare från de involverade regionerna Åland, Estland, Pargas, Stockholms skärgård och Gotland anländer till Åland på måndag och sedan är det full rulle hela veckan.
Ungdomarna, som är mellan sju och femton år, samlas i Lemböte där de under tisdagen ska producera en fejkdokumentär, det vill säga en film som verkar vara dokumentär men egentligen är planerad och styrd.
Under tiden samlas lärarna i Cikada där de får höra föreläsningar av kända filmare och diskuterar hur film kan användas i skolundervisningen.
– När det här projektet tar slut i maj är det ju meningen att det lever vidare i skolorna genom att man tar in film som ett element i undervisningen. Helst skulle vi förstås se att film fick komma med i skolornas årsplaner. Det är lätt att integrera i undervisningen och tar inte bort från något annat, säger Arn-Henrik Blomqvist.
Läs mer i papperstidningen!