DELA
Foto: Marcus Boman

Skärgårdsturné som inger hopp

Skärgårdsturnén ”En stund på jorden” blir äntligen av. – Jag vill ge hopp och tröst till de som kommer, säger Johanna Grüssner.

Äntligen kan skärgårdsturnén ”En stund på jorden” gå av stapeln. Nya Åland har pratat med Johanna Grüssner inför den kommande turnén. Planen var att genomföra konserten tidigare, men olika hinder har hittills stått i vägen.

– Första året vi tänkte genomföra turnén var år 2019, men då kunde vi inte på grund av ekonomiska skäl . År 2020 ställde pandemin till allting. Ännu för ett par veckor sedan trodde jag att vi skulle bli tvungna att ställa in även i år, men det löste sig i och med att restriktionerna började lätta, säger Grüssner.

Har konceptet ändrats något när det blivit inställt flera gånger?

– År 2019 valde jag ut sånger som passar in i mitt liv och i de flesta människor liv, genom sångerna finns en röd tråd. Först funderade jag om jag skulle bli tvungen att tänka om på grund av pandemin. Sedan när jag började gå igenom sångerna, insåg jag att de nu är ännu starkare och viktigare än tidigare. De har fått mera betydelse nu i och med allt som folk har gått igenom i samband med pandemin.

Säga något viktigt

Repertoaren är en blandning av sånger från bland annat Laleh, Lisa Nilsson, Niklas Strömstedt och Ted Gärdestad.

Hur har du gått tillväga när du har valt sånger?

– När det kommer till valet har jag gått till botten med sånger som jag lyssnade på när jag var liten och sådana som har fastnat hos mig under de senaste åren. Det viktigaste för mig är att sångtexterna säger något viktigt. Jag bygger ihop sångerna med mellansnack. Svenska är mitt modersmål och det är fint att sjunga på det språket, därför har jag bara med en sång på engelska: Laleh – ”Some die yong”. Den har jag bara med eftersom den är så pass stark.

Vad hoppas du att konsertbesökarna ska få ta med sig?

– Jag hoppas att de kan komma dit och sörja, men att de ska känna sig upplyfta efter konserten. Jag vill ge hopp och tröst till de som kommer.

Gör du nu debut med att både sjunga och spela piano samtidigt?

– Det stämmer, jag har vanligtvis inte spelat piano samtidigt som jag sjunger på mina konserter. Jag provade på att spela piano under en konsert på Åland med Markus Helander och Jochum Juslin år 2018 och det var kul. När du själv sitter bakom pianot kan du styra på ett helt annat sätt.

– Det ska bli väldigt roligt att genomföra denna konsertturné, församlingarna har även varit flexibla.

Konserten genomförs tillsammans med slagverkaren Markus Helander och gitarristen Jochum Juslin i kyrkor runtom i skärgården.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp