DELA

Skärgårdsteatern driver med arbetssamhället

<”03_Ingress feat”>Skärgårdsteatern turnerar i samarbete med Teater Povre i sommar med Den nya gudomliga komedin. En pjäs som driver med dagens arbetssamhälle.

– Ska man verkligen jobba så mycket som vi gör i dag, publiken har varit chockade över pjäsens budskap, säger skådespelaren Tuuli Heinonen.
Den nya Gudomliga komedin skriven av Erik Holmström hade premiär i Sverige 2012. Ett år senare uppfördes den på Wasa Teater av teatergruppen Povre. Pjäsens omarbetades en del för att passa in i Finland.

– Vi skrev om en hel scen till Finlands historia istället för Sveriges, säger Carla Fri en av skådespelarna i pjäsen.

Den ursprungliga pjäsen från 1300-talet handlade om kristendomens moral och orättvisor. Den omskrivna versionen av Holmström passar in i dagens samhälle.

– Pjäsen ifrågasätter och driver med dagens arbetssamhälle. Vi jobbar och ska prestera väldigt mycket, ska det verkligen vara så?, säger Heinonen.

Skådespelare i pjäsen är Tuuli Heinonen, Carla Fri och Dennis Hansson. Heinonen spelar Ida som ska ta sig igenom helvetes nio kretsar.

– Alla kan identifiera sig med något eller någon i pjäsen, säger Heinonen.

– Den lämpar sig från gymnasieåldern till pensionärer, säger Fri.

– Har man jobbat, jobbar eller känner någon som jobbar så känner man igen sig i pjäsen, säger Heinonen och skrattar.

Trålare

 

Varje sommar åker en ny pjäs ut med trålaren m/s Sälö som ägs av föreningen Skärgårdsteaterns väl r.f. I år fick Teater Povre förfrågan och nappade på idén. Skådespelarna och produktionsgruppen som består av allt från ljud- och ljustekniker åker runt i Åbolands och Ålands skärgård med pjäsen. Ikväll har turen kommit till Geta och Furulund. Innan de har de spelat på Lappo och Sottunga.

– Pjäsen har tagits väl emot av publiken. En del har varit chockade över att vi faktiskt har ett budskap att komma med, säger Heinonen.

Teater Povre är en Vasa baserad teatergrupp som grundades av Agneta Lindroos 2007. Lindroos är regissör för Den nya gudomliga komedin.

Gruppen har trivs bra ombord på M/S Sälö och de har ännu några ställen kvar att besöka. På söndag spelar de pjäsen på Kökar.

– Det har varit fantastiskt, jag har fått se platser som jag annars inte skulle åka till, säger Heinonen.

Efter föreställningen på Kökar åker Skärgårdsteatern vidare till Åbolands skärgård där de har några föreställningar till.