DELA

Skapar konst genom återbruk

De vill väcka tankar om vårt slöseri med material och resurser. De gör det genom att ta till vara, skapa konst och visa på tingens inneboende skönhet. Nio medlemmar i Skrotgruppen ställer just nu ut i Ålands museums specialsal. (På bilden från vänster: Ulla Carlsson, Lena Fredholm och P-O Söderlund.)
Lena Fredholm var den som kläckte idén om att samla en grupp för att skapa konst av återanvänt material. Det skedde 2005 och i dag har Skrotgruppen, som man kallar sig, tolv medlemmar. De flesta kommer från Åkersberga.
Gruppen har tidigare hållit flera utställningar, senast i Österbybruk 2009. Nu ställer man ut på Åland och initiativet kommer från Amppi Darmark vid Ålands museum.
Barbro Fagerlind, som ingår i gruppen, höll en kurs här och jag frågade henne om inte gruppen kunde komma hit med en utställning, förklarar hon.


Inspirerar varandra
Lena Fredholm förklarar att målet för konstnärsgruppen både är att arbeta med återbruk och att arbeta tillsammans i grupp och inspirera varandra. Trots att de underliggande tankarna kring slöseri och återanvändning är seriösa så präglas själva arbetet i gruppen ändå av mycket glädje och humor.
– Det är ju också mycket tillfredsställande att ta vara på sådant som slängts och göra något av det, säger Lena Fredholm


Textil, plåt, papper…
Själv har hon bland annat använt gamla trasmattor och kökshanddukar för tryck och gjort vackra mobiler med stjärnor av värmeljusburkar i aluminium.
– Och det är också intressant att ta vara på historien och inte bara tillverka nytt hela tiden, tillägger P-O Söderlund som bland annat skapat en lång matta av gamla svarvade stolsben.
Ulla Carlsson, den tredje gruppmedlemmen som var på plats i går, visar pappersvikningsteknik i vackra collage där råmaterialet kommer ur gamla tidskrifter.


Vernissage i kväll
Skönhet, enkelhet och skaparglädje präglar utställningen som fått namnet ReArt. Den får sin vernissage i kväll, tisdag, kl. 18-20, och kan sedan ses i museet fram till den 25 april.
De medlemmar i Skrotgruppen som har arbeten med är: Ulla Carlsson, Barbro Fagerlind, Lena Fredholm, Åsa Gavler, Lisa Hansson, Olle Magnusson, Gösta Söderberg, P-O Söderlund och Petra Wadström.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax