DELA

Skapande kulturvecka i Sunds skola

I ett klassrum tecknar eleverna serier, fyller ruta på ruta. I ett annat skapas heraldiska vapensköldar.
Nyan tittar in en stund under den temavecka som pågår i Sunds skola. (På bilden tecknar Jens Mörn och Kalle Gustafsson serier. Till höger konstnären Jonas Willén.)
Utöver den utflykt i serietecknandets värld som Jonas Wilén leder och det heraldiska som Mari Stefansdotter lär ut har man under veckan också skapat i lera med Solveig Mörn som ledare och i textil med Gunilla Wahlsten. Allt det man åstadkommit skall ställas ut.
När Nyan tittar in har Jonas Wilén just berättat om hur man går till väga när man tecknar serier och eleverna har satt i gång att enskilt och i grupp fylla sina rutor med innehåll.


Spänning, hästar
Jens Mörn och Kalle Gustafsson har kommit en bit på väg.
– Jag försöker få det att bli en spännande serie, säger Kalle.
– Min skall kanske bli rolig, säger Jens.
För båda är det första gången de tecknar serier.
Vid ett annat bord sitter bland andra Anne Svahn och Frida Mattsson. Frida har redan ritat en häst.
– Serien skall handla om min favorithäst i stallet, Skufur, förklarar hon.
Också för Anne är det hästar som gäller.
– Jag gör en serie om en ponny som jag kallar Liam, säger hon.
När jag frågar Jonas om vad som är viktigast när man gör en serie blir svaret:
– Det avgjort viktigaste är berättelsen. Men den kan uttryckas på många olika sätt och den behöver inte alltid ha text.


Vapensköldar
I rummet intill träffar vi Mari Stefansdotter som inviger eleverna i femman i heraldikens värld. Man är i början av en process som småningom skall resultera i riktiga vapensköldar på plåt.
Inom heraldiken finns principer. Mari berättar till exempel att en färg aldrig får möta en annan färg i en vapensköld.
– Det bygger på att färg skall stå mot metall.
Färgerna som man använder är rött, blått, grönt och svart medan gult står för guld och vitt för silver.


Personliga bilder
När Nyan tittar in har man kommit i gång med planeringen och skissandet. De flesta gör vapensköldar som på något sätt anknyter till dem själva eller deras hembyar.
– Min vapensköld skall ha SIF-märket (Sunds IF) som bakgrund och sedan skall det finnas en grön orm som slingrar sig runt ett svärd, berättar Felix Karlsson.
– Alla verkar jätteinspirerade av uppgiften, säger Mari Stefansdotter.
När man ritat och målat färdigt på papper skall vapensköldarna sedan överföras till sköldar som klipps ur gamla offsetplåtar.


Kultur i skolan
Patricia Andila är klasslärare och har, tillsammans med kollegan Jessica Andersson, hållit i trådarna för den skapande veckan som har ”Historiens vingslag” som tema. Hon tycker att det är bra att eleverna på det här sättet får möjlighet att ägna hela dagar åt skapande arbete.
– I fjol hade skolan ett eget projekt kring musik och nu fick vi möjlighet att göra det här tack vare stöd från Svenska kulturfondens satsning ”Kultur i skolan”.
Kultur i skolan möjliggör för skolor runt om i Svenskfinland att ansöka om stöd för att genomföra projekt med kunniga konstskapare inom olika områden som ledare och inspiratörer.


Utställning
Vernissage med allt som eleverna skapat under veckan blir det i skolan på onsdag, den 17 februari, kl 18-20. Man välkomnar såväl elever, som lärare, föräldrar och allmänhet. Servering utlovas också.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax