DELA

Sjöfararnas kyrkor på Pellas

”Sjöfararnas medeltidskyrkor – kulturarv med bestående värde” kallas en utställning på Pellas i Lemland. Det är Matti Visanti, från Helsingfors, som ställer ut akvareller i skeppargården.
Matti Visanti har i sina akvareller haft Ålands medeltida stenkyrkor och andra kulturobjekt som sina främsta motiv motiv. Ett centralt tema är de åländska stenkyrkorna med omgivande landskap.
– Samma natur och samma hav omgav redan under medeltiden våra förfäder och kyrkobyggare. Det handlar om vårt beständigaste kulturarv och våra äldsta kulturmiljöer, skriver man i ett pressmeddelande kring utställningen.

Över havet
Den medeltida farleden mellan Arholma via Lemböte till Föglö, Kökar och Hitis utgjorde huvudled för både kultur och handel. Kristendomen kom västerifrån över havet och Finlands äldsta stenkyrkor ligger på Åland. Av landets samtliga 75 bevarade medeltida stenkyrkor och 15 kapell finns 13 på Åland.
De unika och välbevarade kulturobjekten har inspirerat konstnärer att föreviga dem. Matti Visantis akvareller har uppkommit under åtskilliga sommarseglatser under de senaste decennierna samt under årliga Lemlandsbesök.

Föglöanknytning
Matti Visanti är född år 1945 Helsingfors, där han också bor. Han är arkitekt och stadsplanerare och har segling, kulturhistoria och bildkonst som främsta intressen. Visantis morfars farfar tjänstgjorde i tiderna som kyrkoherde i Föglö.
Visantis akvareller har varit utställda i separatutställningar i kulturcentret i Voipaala 1997och i Storkyro kyrka år 2000. Med sina andra målningar och teckningar har han även deltagit i olika utställningar i Helsingfors.
Vernissage på utställningen på Pellas är det på måndag, den 30 juni, kl. 18 då konstnären också finns på plats.

Handarbeten
Carin Hinder-Ylinen på Pellas berättar att skeppargården också visar två mindre utställningar under sommaren.
– I våra vindsutrymmen finns handarbetsutställningen ”Vinden drar” av Kajsa Wikman och en utställning över den förödande eldsvådan julen 2005 och återuppbyggandet av skeppargården..
Pellas är nu öppet för allmänheten dagligen kl. 11 – 16 fram till 10 augusti.

JAN KRONHOLM
jan.kronholm@nyan.ax