DELA

Sista teaterterminen med Soffi Sonck

– Jag har trivts väldigt bra med ungdomarna. Det är ett motiverande jobb.
Det säger Soffi Sonck som nu gör sin sista termin som lärare i drama vid Ålands lyceum.
Snart bär det av till Åbo där maken Pekka numera jobbar som dramaturg.
Soffi Sonck har från läsåret 2002-2003 svarat för undervisningen i  drama vid Ålands lyceum. Kurserna i drama har utgjort ett alternativ i den estetiska inriktningen men också varit öppna för alla studerande inom ramen för deras valfria kurser. Man har sysslat med framställningskonst, dramahistoria och liknande. Man har också gjort studieresor och övningsföreställningar, som ”Gökboet” som gavs i går både för elever och allmänhet.


Trivts med jobbet
Soffi Sonck säger att hon trivts med jobbet, att det varit roligt att se hur de ungdomar som deltagit har gått framåt.
– Det är utvecklande för personligheten att spela teater, att våga leka fram känslor, att våga stå framför publik och att våga göra bort sig ibland.
– Det har dessutom uppstått en fin vi-anda bland deltagarna. Vi har haft väldigt roligt tillsammans och skrattat mycket, tillägger hon.
Soffi Sonck hoppas att de elever som tar den estetiska inriktningen också i framtiden skall kunna välja teater som alternativ även om hon själv nu avslutar sitt engagemang.


På väg till Åbo
Orsaken är att man är på väg till Åbo där Pekka Sonck redan arbetar på Åbo Svenska Teater.
– Pekka har pendlat i ett par år nu och det blir jobbigt i längden, säger Soffi.
Familjens yngsta går nu ut högstadiet och då är det en lämplig tidpunkt att göra slag i saken.
– Vi skall sälja vårt hus i Mariehamn. Men vi vill ju inte lämna Åland helt och hållet utan siktar på att skaffa oss någonting annat här i stället.
Har du själv redan något engagemang på gång i Åbo?
– Ingenting är ännu klart men jag kommer att jobba som frilansskådespelare.
Och hur blir det med Teater Kuling?
– Vi lämnar ledningen, men det skulle vi ha gjort i vilket fall som helst efter tio år. Hur det blir i sommar kommer föreningen att besluta om inom en nära framtid. Eftersom förra sommarens pjäs ”Pettson och Findus” gick så bra finns det en viss efterfrågan på att sätta upp den också i sommar.


Hopp om fortsättning?
När det gäller möjligheten att välja drama inom lyceets estetiska inriktning säger rektor Gyrid Högman till Nyan att man just nu diskuterar hur det skall bli i framtiden.
– Av ekonomiska skäl kommer vi inte att hålla kvar alternativet full ut, men jag hoppas att vi skall kunna ha någonting att erbjuda också i höst.
Högman, som är mycket nöjd med det arbete som Soffi Sonck utfört, tycker att teateralternativet är viktig som ett komplement till den mera teoretiska undervisningen.
– Det är ett bra sätt att utvecklas, lära sig att uttrycka sig på olika sätt.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax