DELA

Sinnlig familje-tv fostrar livstålighet

I september kör ”Cirkus familj” i gång på FST5. Maria Sundblom-Lindberg bjuder in familjer till diskussion barnuppfostran, parförhållanden och annat familjerelaterat.
Många ålänningar medverkar.
Exakt tio år efter att livsåskådningsprogrammet SALT började sändas i FST axlar Maria Sundblom-Lindberg programledarrollen igen. Här emellan har hon – bland mycket annat – arbetat som präst, utbildat sig till psykoterapeut, och figurerat som relationsexpert i tv-programmet Min Morgon.
Sundblom är uppväxt i Mariehamn, men bor sedan många år tillbaka i Helsingfors tillsammans med maken Henrik Lindberg och barnen Siri (15), Astri (12), Ivar (7), Elvi och Ilon (4).
En hel del tid tillbringas ändå i fritidshuset i Geta, där Nyan träffar henne en junieftermiddag, med drygt två månader kvar till premiärsändningen av ”Cirkus familj” den 3 september, alltså på onsdag kommande vecka.
Inspelningarna är över och klippet pågår som bäst. Men själva programidén har funnits länge.
– Jag är intresserad av att knäcka koden för hur ett familjeliv ska fungera. Däremot ville jag inte visa råddiga tamburer och vardagsslit – det ser man tillräckligt av hemma – utan göra familje-tv som är både snygg och sinnlig, säger Sundblom.

Parrelationen
Resultatet blev en programserie med femton episoder, där en familj per avsnitt bjuds in till en stor lägenhet i Helsingfors. Varje avsnitt behandlar dels en specifik familjesituation, till exempel att ha ett barn med autism, att leva i en regnbågsfamilj, eller att som förälder lida av ångest. Programmet tar också upp hur allt det här påverkar parförhållandet.
– I dag satsar många all energi på barnen, och glömmer att det är parrelationen som måste ligga i fokus för att familjen ska fungera, säger Sundblom.
Andra teman som behandlas är våld, nyfamilj, skilsmässa, karriär-familj, att förlora ett barn, ätstörningar, hemundervisning, adoption, barn och hobbyn, kulturkrockar, pengar och ensamstående.
Varje program behandlar dessutom ett år av barnets utveckling, från 0 till 14 år. Där medverkar Clara Blomqvist, som varit Sundbloms egna mödrarådgivare, och kommer med konkreta och praktiska råd kring barnets utveckling
– Det är viktigt och roligt att ha en äldre person med för att diskutera familj, säger Sundblom.
Läs mer fredagens Nya Åland!

Ylva Vikström