DELA

Sebastian Johans vann poesitävling

Sebastian Johans från Åland, verksam som frilansande kritiker i Uppsala, belönas med första priset i årets Solveig von Schoultz-tävling. Priset är på 5 000 euro. Linda Smith i Sund Prästö får ett hedersomnämnande.

Sebastian Johans vinnande bidrag är en prosalyrisk diktsvit med titeln ”det sägs att det kommer en ålder då man slutar drömma om formalin”. I juryns motivering heter det att han ”på ett virtuost och flödande språk utforskar minnets passager, där hoppet om flykt och förändring ständigt bryts av konventionernas krav”. Man säger också att texten ”bärs av en stillsam ironi, som i överraskande bilder avtäcker vardagsvärldens fasad.”


Inslag av dagsvers
Själv berättar han att det han skrivit är ett slags metakritik. Med inslag av dagsvers i fri prosalyrik.
– Det handlar mycket om språk, om att sitta och jobba med kritik på ett källarkontor.
Tidigare i år kom han med en essäsamling, ”Puss & Dra åt helvete”, där han porträtterar nio åländska konstnärer, en utlöpare av att han ofta medverkat med konstnärspresentationer i utställningskataloger för Ålands konstmuseum.
Känd är han på Åland också för de nummer av kulturtidskriften PQR som han med ojämna mellanrum ger ut. Något av ett hedersuppdrag är det för honom att hålla tidskriften levande. Den startades ju i tiden av hans far Tom Johans.


Hedersomnämnde
Naturen är inspirationskällan för Linda Smith i Sund Prästö. Det gäller både när hon målar och tecknar och när hon skriver. För sina dikter får hon nu ett hedersomnämnande i Solveig von Schoultz-tävlingen.
– Det är naturligtvis jätteroligt att bli uppmärksammad bland så många som sände in bidrag. Det ger inspiration till fortsatt skrivande.


Läs mer i papperstidningen.

Jan Kronholm

jan.kronholm@nyan.ax