DELA

Sångstudier i Florida nästa för Frida Söderdahl

Ännu en ung åländsk sångare är på väg ut i världen. Frida Söderdahl, 20, från Mariehamn har kommit in på en fyraårig sångutbildning vid Florida Southern College i USA.
I förrgår kom Frida Söderdahl hem från en turné med Stockholm Vocal Academy till Florida och hon är ännu smått omtumlad när Nyan ringer upp.
– Det känns väldigt roligt och spännande att ha kommit in på den här utbildningen. Det är ju inte fel att få vara i värmen i Florida, säger hon.


Musikalturné
Frida var i somras med och gjorde musikalen ”The Fantasticks” med Stockholm Vocal Academy och nu åkte hon med den ensemblen till Florioda för att ge två föreställningar av musikalen i Winter Haven. I samband med besöket fick hon chansen att söka in till avdelningen för Vocal Performances vid Florida Southern College i Lakeland, en stad som ligger mellan Orlando och Tampa.
– Man ordnade med en speciell audition för mig en lördag och alla jag träffade var mycket tillmötesgående och öppna. Jag fick ett mycket gott intryck både av utbildningen och lärarna. Mötet med skolan gav gav helt enkelt väldigt fina vibbar.
Tidigare har Frida också sökt till ett musikcollege i Cincinatti där hon inte kom in och där hon inte upplevde stämningen som lik positiv som i Florida.
– Där var man bara ett nummer som kom in och gjorde sitt vid auditionen.


Röstutveckling
Den fyraåriga utbildningen i Lekeland som Frida skall påbörja i höst är inriktad på röstutveckling och har tyngdpunkten lagd på klassisk sång, även om det finns rum också för andra genrer. Den leder fram till en kandidatexamen, en Bachelor of Music.
– Från det kan man ju sedan gå vidare till mastersutbildningar.
Att utbildningen kostar en hel del är förstås ett problem men det måste man räkna med i USA, menar Frida. Redan nu vet hon dock att hon från colleget kommer att få ett så kallat talangstipendium som beviljas automatiskt och utan särskild ansökan.
– Dessutom hjälper man till med att hitta andra stipendiemöjligheter för mig.
Med sommarjobb och eventuella stipendier hemifrån Åland och Finland skall hon försöka klara utbildningen.


Bra grund att stå på
Ännu i vår studerar Frida Söderdahl sång vid Ålands musikinstitut där hon var tillbaka redan dagen efter hemkomsten från USA-turnén.
– Jag vill sjunga för Catherine Frisk-Grönberg så länge jag bara kan. Det är hon som är den största anledningen till att jag kom i på utbildningen i Florida. Det är ju Catherine som hjälpt mig till att sjunga som jag gör i dag, säger Frida.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax