DELA

Sången stiger över Lemböte

Sånglägret i Lemböte har långa anor och lockar ständigt nya och gamla deltagare.
För 43:e året håller Prosteriföreningen på Åland sångläger för barn och unga på Lemböte lägergård. Temat för i år är kungabarn.
Sångerna är andliga och åt det svängigare hållet. Det är låtar från barnkörsstämman 2008 i Kronoby som står på programmet i år. Lägret avslutas med en konsert idag klockan 19 på lägergården. Joakim Wennström, Hampus Wahlström, Kim Jansson och Anders Laine ackompanjerar konserten.
– Vi försöker variera vad vi gör. Vissa år blir det en musikal med repliker och vissa år blir det sånger med tema. Prosteriföreningen har ett stort notförråd, säger Anders Laine som också ackompanjerar övningarna.
– Barnen är fantastiska. Vi har sjungit i en och en halv dag, och de kan redan sångerna utantill, säger Katrin Gwardak som dirigerar och lär ut.
63 barn deltar i årets läger. Övningen börjar med att Katrin Gwardak räknar in allihopa. Sedan blir det uppsjungning.
– Det blir en timmes program till slut. Det viktigaste är att barnen får vara här, leka och simma och sjunga, poängterar Katrin Gwardak.
Även under sångövningen får barnen röra mycket på sig. Det är långt ifrån någon allvarlig gregoriansk stämsång det här, utan alla klämmer i för full hals i låten Kungars kung som går i kanon. Det ingår också att öva på att bli dirigerad. När Katrin Gwardak knyter näven ska alla tystna på samma gång. Det kan man öva med tysta leken.
Läs mer i papperstidningen!

Erik Hallstensson