DELA
Foto: Privat

Samlingen växer på Önningebymuseet

En ny donation och flera inköpta verk gör att Önningebymuseets konstsamling fortsätter att växa. Det innebär i sin tur att en tillbyggnad av museet är nödvändig, menar Kjell Ekström.

Önningebymuseets senaste tillskott är en tavla donerad till museet av Gun Lindberg och hennes dotter Susanne Eriksson. Det handlar om en oljemålning av Ture Malmberg med ett lokalt motiv: Lemströms kanal.

– Tavlan kommer väl till pass, till sommarens stora utställning Åland vårt Åland. Den är målad 1944 och visar en galeas som passerar genom kanalen, berättar Kjell Ekström, ordförande i Önningeby hembygdsförening, i ett pressmeddelande.

Inköp

Museet har också nyligen köpt in några verk. Det ena är en akvarell av den finske konstnären Ilmari Vuori som är målad 1917 och föreställer basen på tornet till Lemlands kyrka. Vuori vistades på Åland under första världskrigets slutskede, och tillsammans med Mikko Carlstedt träffade han Joel Pettersson.

– Vi planerar ett Joel Pettersson-rum i den planerade tillbyggnaden och i detta rum kommer vi även att ställa ut verk av Vuori och Carlstedt, säger Ekström.

Vidare har museet köpt in ytterligare en oljemålning av Elin Danielson-Gambogi. Det handlar om en oljemålning, en skiss till hennes porträtt av vännen Hilma Westerholm som blev prisbelönat i Paris. Den slutliga målningen är, enligt pressmeddelandet, ”betydligt exaktare och fotografisk, medan oljeskissen är friskt impressionistisk”.

– Det är oerhört roligt att kunna foga detta porträtt till samlingen eftersom Hilmas roll i Önningebykolonin var central trots att hon inte målade. Hon var nämligen den välkomnande och omhändertagande värdinnan som gjorde att folk trivdes i kolonin. Sedan tidigare har museet ett par porträtt som maken Victor Westerholm målat.

Bland museets nya inköp märks också en akvarellerad tuschteckning av den svenska konstnären Erik Ekblad (1874–1942). Hur involverad i Önningebykolonin Ekblad var är enligt pressmeddelandet inte klarlagt, men akvarellen härstammar i alla fall från dennes besök 1901 på Åland. Ekblad verkade i Lund men var född i Nyköping.

Förra året köpte museet bland annat in en tavla av J.A.G. Acke från 1888, målad på Knapans i Önningeby och som föreställer Mats Mattsson som bodde på gården då även Acke bodde där.

– Önningebymuseets konstsamling har nu blivit så omfattande att en tillbyggnad är av nöden. Tyvärr har coronaläget gjort att jakten på sponsorer har kommit av sig, men vi hoppas att vi i sommar skall komma igång med det. Vi har olika nivåer på sponsorkostnader så alla har möjlighet att delta efter sina möjligheter, säger Kjell Ekström.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp