DELA
Foto: Rasmus Olin<07_Bildrubrik>DRÄKTPRAKT Några av de medverkande i ”Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin” i de dräkter som skapats för uppsättningen på Alandica.

Sagotanter får liv på Alandica

”Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin” blir nu teater på Alandica i Mariehamn. Robert Liewendahl har fått familjen Beskows tillåtelse att dramatisera Elsa Beskows älskade barnböcker.

Urpremiär blir det den 23 oktober.
Tant Grön, Tant Brun, Tant Gredelin, Farbror Blå, Tvätt-Kristin, Petter och Lotta, Kolaren, Prinsen, och andra rollfigurer har förekommit i tidigare scenversioner, bland annat i en uppsättning på Dramaten, men då har många andra ur persongalleriet i Beskows övriga sagovärld också ingått i handlingen.

Den uppsättning som nu är aktuell är den första scenversionen som är helt koncentrerad till böckerna om tanterna. Det färdiga manuset godkändes av familjen Beskow och Nordiska teaterförlaget i Köpenhamn i slutet av juli.

– Jag har alltid tyckt att de här berättelserna förtjänar att lyftas fram, säger Robert Liewendahl som själv regisserar.

Han menar att pjäsen passar alla åldrar och berättar också att han i sin dramatisering velat fördjupa bilden av till exempel den fattiga men hårda Tvätt-Kristin. Liewendahl menar att det finns en orsak bakom, att det är fattigdomen som får henne att agera som hon gör.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!

<”Byline tfn”>