DELA

Så sa Halonen om ”Is”

Ett okonstlat språk som ändå, på något oförklarligt sätt är tidlöst.
Bland annat med de orden beskrev president Tarja Halonen vid utdelningshögtiden i går Ulla-Lena Lundbergs roman ”Is” som hon valde att ge årets Finlandiapris.
President Tarja Halonen konstaterade att ”Is” beskriver den bristtid som som ännu präglade de första efterkrigsår som romanen utspelar sig i.
– Pastor Petter Kummel är enligt mitt förmenande en symbol för den nya eran av fred: en god troende optimist, en som nog behöver andra för det praktiska förverkligandet, framför allt sin maka Mona.
– Trots den nästan pastorala idyllen i bokens inledning togs åtminstone jag snart i besittning av ett hot påminnande om det som präglar antika grekiska tragedier. Någonting ont kommer att hända och den stackars läsaren låter sig föras med av den mörka strömmen, fortsatte hon.
I sitt tacktal i Gamla studenthuset sade Ulla-Lena Lundberg bland annat:
– Ett av skälen till att Finlandiapriset instiftades var att man ville dra uppmärksamheten till litteraturen, och därför är det viktigt att påminna om att den utvalda boken befinner sig i mycket gott sällskap och att vår finländska litteratur varje år presterar ett helt fält av goda läsvärda böcker på två språk.
Läs mer i papperstidningen!

Jan Kronholm