DELA

Så knäppte vi förr

Håkan Skogsjö och Kjell Ekström har tidigare givit ut flera böcker med temat åländska bilder.
Nästa år skall enligt planerna följande bok utkomma i serien. Boken har arbetsnamnet Åland Instamatic och kommer att innehålla färgbilder från främst 1960- och 1970-talets Åland.
Bokserien startade år 2000 med vykortsboken ”Hälsningar från ett svunnet Åland” och följdes av en bok med tidiga färgbilder, en konstguide, ännu en vykortsbok samt 2006 ett bildverk om dagens Åland. Den sistnämnda har även översatts till engelska.
Arbetsnamnet på de nya boken: ”Åland Instamatic” signalerar den röda tråden: det är färgbilder tagna med de små behändiga kamerorna som kom ut på marknaden på 1960-talet, där filmen fanns i en plastkassett, skriver författarna i ett pressmeddelande.
Den behändiga lilla kameran gjorde att vardagsfotograferandet blev enklare. Den relativt dyra framkallningen gjorde dock att kameran kanske mest plockades fram vid högtidliga tillfällen och majoriteten av bilderna som togs utgörs av uppsträckta gruppbilder då man hade kalas eller gäster.
Men också dessa bilder har ofta fångat det tidstypiska och ibland finner man verkliga pärlor i albumen med de kvadratiska bilderna instoppade i plastficksarken som var så vanliga.
Grundplåten till boken är redan insamlad, men nu finns ännu finns det rum för fler bilder.
– Vi vill gärna komma i kontakt med personer som har bilder från den här tiden. Vårt mål är att täcka in hela landskapet och särskilt intressant är det förstås med bilder som på olika sätt visar på samhällsförändringen. Arbetsbilder och bilder av försvunna miljöer är intressanta, men också bilder från särskilda händelser.
Kännetecknande för de här bilderna är att de ofta kopierades med en vit ram kring bilden och att ett årtal angavs på den vita ramen när filmen framkallades.
De som tror att de ha bilder av intresse för boken får gärna ta kontakt med författarna. (ke)