DELA

Så fixar du skärgårdsfestivalen

I helgen är det äntligen dags för Island in the Sun och du står laddad i hallen med ryggsäcken fullpackad av förväntningar.
Men så, helt plötsligt, slår alla frågetecken till dig i huvudet. Hårt. Och oros-svetten tränger fram. ”Hur ska jag överleva?”undrar du ängsligt. Som tur är ger festivalhemsidan oss svaren på alla frågor.
Hur tar jag mig dit?
På Island in the Suns hemsida finns utförlig information om hur du tar dig till Jurmo på bästa sätt. Gå in på www.islandinthesun.nu och läs under ”Info”. Där finns allt du behöver veta om de olika resealternativen under fredagen och lördagen. För den som inte har hunnit boka bilplats på m/s Alfågeln så går det utmärkt att ta sig till Jurmo med kollektivtrafik. Se bara till att kontrollera huruvida kollektivtaxi och dylikt måste beställas i förväg.
Får vem som helst följa med?
Alla som är över sexton år får komma på festivalen. Är man yngre än sexton, så är man välkommen i målsmans sällskap.
Sover man under bar himmel på Jurmo?
Inte om man tar ett tält med sig, eller om man har haft framförhållning nog att boka plats på vandrarhemmet. Tältplatsen ligger precis utanför festivalområdet och på tältområdet finns det tillgång till rinnande vatten. Tälta kan man göra från och med fredag till söndag. För att tälta betalas en avgift på 4 euro per tält och natt.
Får jag räkna med att lukta strumpa hela helgen, eller kan jag tvätta mig där?
Två duschar och en bastu finns att tillgå i servicehuset precis utanför festivalområdet. En avgift på 2 euro tas per duschtillfälle. Bastun är öppen vid bestämda tillfällen under dagen. Om du inte orkar vänta på bastun eller är fattig som en lus, så slänger du dig förstås i havet. Ångbåtsbron med hopptorn ligger precis intill festivalområdet. Tornet är lite skrangligt och ganska högt. Men alla applåderar om du törs dyka.
Ska jag ta med metspö och hagelgevär? Eller kan jag handla mat på plats?
På festivalområdet serveras det mat. Fiskefröjden säljer abborrfiléer och vegetariskt alternativ. Röda korset säljer korv med bröd, samt kaffe och fikabröd. På Jurmo finns också Café Kvarnen med café, restaurang och alkoholservering. Rätterna på menyn är tillagade av lokala råvaror såsom fisk och kött. I anslutning till caféet finns Jurmos lilla matbutik, som har öppet under helgen.
Då kanske det går att släcka sin törst också?
Det beror på vilken törst det handlar om. På festivalområdet finns i alla fall ett separat ölområde med ölservering, där den som är myndig får vara.
En angelägen fråga kvarstår. Nyan ringer upp festivalarrangör Simon Englund.
För två år sedan sågs en björn på Jurmo. Finns det andra (farliga) detaljer jag borde känna till?
– Myggspray kan vara bra att ha och en varm tröja så du inte fryser ihjäl. Den som är rädd för att drunkna kan alltid ta på sig flytvästen. Men vissla inte i visselpipan förrän du har fallit i sjön, svarar Simon.

LINNEA TILLEMA

linnea.tillema@nyan.ax