DELA

Ryor, och en hel del därtill

”Uppåt väggarna” kallar Gunvor H-Skogberg (bilden) den utställning med handknutna ryor, vävnader och andra textilier som hon har vernissage på i morgon, onsdag, på Galleri Skarpans. Skulpturen ”Liv” drar också blickarna till sig.
Utställningens namn är välfunnet eftersom en stor del av det Gunvor H-Skogberg visar är väggryor, handknutna arbeten i ylle, linne och silke. Man behöver inte vara någon textilkännare för att inse att det här är fråga om hantverk som inte bara kräver ett konstnärligt öga utan också tid och tålamod. Ett gott exempel är ryan ”Blomningstid” som Gunvor ritade mönstret till redan år 1985.
– Varje varv tar en timme att knyta och det ligger många månaders arbete bakom den färdiga ryan, säger hon.


Livsvägar
Gunvor H-Skogberg väver gärna också in tankar i sina ryor. Ett gott exempel på det är det tvådelade arbetet som hon kallar ”Visioner” där den ena delen har ett lodrätt mönster och den andra ett vågrätt.
– Jag vill visa hur olika livet kan vara, för en del går det snabbt uppåt medan andra tar sig fram långsammare.
I ett tredelat ryaarbete med lin som material har hon valt ett djärvare och kraftfullare mönster med svarta trianglar mot ljus botten. ”Triangel I, II och III” kallar hon triptyken där delarna både kan hänga tillsammans och fungera som enskilda verk.
Mönstren tar Gunvor fram både genom att teckna för hand och med användning av datorn. Ibland utgår hon från ett fotografi som sedan överförs till en bild i datorn och därefter blir mönster. Så har hon till exempel gjort med mönstret till en av de kuddar hon visar i utställningen. Mönstret var från början ett fotografi av stenar.
Vävning sysslar Gunvor mycket med och i utställningen kan man se exempel på plädar och löpare som hon vävt.


Pelare med liv
Ett av utställningens blickfång är textilskulpturen ”Liv”, där spermier gjorda av pärlor och lintrådar strävar uppåt på gallerpelare. Effektfullt blir det när pärlorna glimmar i ljuset.
Skulpturen har hon tidigare visat i Eckerö post- och tullhus men ville ha den med här i något omarbetad form. Eftersom det mesta hänger på väggarna ger den fristående skulpturen utställningen ett mera tredimensionellt intryck.
Gunvor H-Skogberg, bosatt i Jomala Gottby, driver sedan nästan 20 år hantverksaffären Svalan i Mariehamn som specialiserat sig på hantverk, garn och kläder i naturmaterial. Arbetet med affären kombinerar hon med eget textilhantverk och det är den delen av henne som vi nu kan se i utställningen på Skarpans.
Sin första separatutställning höll hon i Ålands museum år 1990 och hon har visat sina hantverksalster på en rad olika samlingsutställningar, deltagit i Skärgårdssmaks hantverksmönstringar och erhållit kröningsmärket för god åländsk hemslöjd.
Utställningen på Galleri Skarpans har sin vernissage på onsdag kl. 18-20 och kan sedan ses i galleriet månaden ut.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax