DELA

Runar Salminens träkonst visas i Vårdö

Runar Salminen var 22 år när han täljde sin första trägubbe och 62 när han gav ut sin första diktsamling.
Naturmänniskan, poeten och folkkonstnären skulle ha fyllt 100 år i år och hyllas med en utställning i Peggys hantverk & kafé i Vårdö i sommar. I höst ställs han ut i Ålands konstmuseum och hyllas med skrivarworkshop i Vårdö.
– Runar Salminen var en stor humanist och hade en förmåga att se företeelser i naturen som han sedan applicerade på samhället och livet. Han såg hur allt hängde ihop, säger Katarina Gäddnäs som leder höstens skrivarworkshop.
Den ska hållas i Runar Salminens anda i Vårdö bibliotek lördagen den 8 september och riktar sig till alla som är intresserad av att skriva.
– Det finns inga krav på tidigare färdigheter eller någon speciell ålder. Det enda som behövs är en nyfikenhet på skrivande. Runar Salminens dikter är korta och kärnfulla och lätta att ta till sig. Vi ska använda dem som inspiration.
Även om Runar Salminens blev publicerad först på äldre dagar hade han troligen skrivit för skrivbordslådan hela livet. De fem diktsamlingarna gavs ut i rask takt, vartannat år ungefär. Man vet också att han redan som 15-16-åring skrev dagböcker.
– Jag upptäckte hans författarskap rätt sent, men tycker jättemycket om honom. Han och Valdemar Nyman hade i mycket samma sätt att se på världen, de såg att allt hänger ihop.
Utställningen i Peggys hantverk & kafé är öppen lika länge som gårdskaféet är öppet, alltså till 5 augusti. Senare i höst visas en större utställning av Runar Salminens produktion i Ålands konstmuseum.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist