DELA

Rösterna sjunger ihop sig på Andersudde

Med en sommar som varit blöt och blåsig kommer årets tema för Röster för Östersjön som ett brev på posten.
Vatten finns det gott om på Andersudde. Sol och vind hoppas arrangörerna för årets konsert på mycket respektive lite utav. Årets tema är alltså sol, vind och vatten, något som redan Ted Gärdestad insåg var bärande delar av sommarupplevelsen som nordborna håller om hjärtat.
Stämmor till en ny version av disneymelodin Havet är djupt övas ända upp till sofforna vid arenan på Andersudde där artister och arrangörer slår sig ned. Alla som deltar i produktionen går in i en hektisk sista vecka där allt som övats på alla olika håll ska sättas ihop till en hel föreställning.
– Vår ambition är att bjuda på en häftig sommarshow. Vi gör samma jobb som vi skulle ha gjort om vi hade spelat allt hela året, fast det är för en kväll, berättar Pernilla Skifs som leder repetitionerna.
Alla är överens om att man är bättre förberedda i år än förra året. Pernilla Skifs hade inför repetitionsstarten spelat in alla koreografier och skickat de från sin telefon till alla artister.
Hela publiken kommer att kunna känna igen nästan allt i musiken, som är klassiska poplåtar som passar med temat. Förra årets tidsenliga kläder är inte med i år eftersom temat är annorlunda. Istället kommer alla att ha somriga skapelser på scen.
– Det blir inte en enda frack, men kanske någon långklänning, lovar Pernilla Skifs.

Upplägget med en välgörenhetskonsert till Östersjöfonden ger mycket pengar till fondens verksamhet. Oavsett hur mycket konserten drar in är fonden garanterad 20.000 euro. All vinst därutöver går också till fonden.
– Intresset för biljetterna ser bra ut, men det finns fortfarande biljetter att köpa, säger Lotta Wickström-Johansson som är projektledare för konserten.
Det märks att artisterna är sugna på att gå upp på scenen.
– Vi har fått ihop ett riktigt dream team till årets niomannaband, försäkrar kapellmästaren Tony Wikström.
– Det är många både åskådare och artister som är jätteglada att få komma tillbaka till den här miljön på Andersudde, fyller Johanna Grüssner i.
Tre gånger ska hela föreställningen dras igenom med allt ljus och ljud. Sedan är det klart för årets konsert för Östersjön.

Erik Hallstensson

erik.hallstensson@nyan.ax